Predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH sutra će u Sarajevu održati konferenciju za novinare o utvrđenim rezultatima općih izbora, priopćeno je iz SIP-a.

Član SIP-a BiH Irena Hadžiabdić rekla je ranije Srni da ima informaciju da je brojanje glasova završeno i da se rezultati generiraju, te da bi, najvjerojatnije, mogli biti utvrđeni sutra.

Predsjednik SIP-a BiH Stjepan Mikić ranije je izrazio uvjerenje da će Povjerenstvo sutra objaviti utvrđene rezultate ovogodišnjih općih izbora u BiH, a potvrđene u okviru zakonom utvrđenog roka od 30 dana nakon izbora.

“Zakonski rok za utvrđivanje i objavljivanje rezultata je 20 dana od dana izbora, ali sam siguran da ćemo taj rok skratiti”, rekao je Mikić, podsjećajući da su za prethodne opće izbore 2010. godine i lokalne 2012. godine utvrđeni rezultati objavljeni 15 dana nakon izbora.

Predsjednik SIP-a podsjetio je da nakon utvrđivanja i objavljivanja rezultata slijedi razdoblje u kojem ovlašteni subjekti mogu podnijeti zahtjeve za novo brojanje.

“Vidjet ćemo jesu li ti zahtjevi opravdani, jer možda su neki realizirani ovim našim zahjevima za ponovno brojanje po službenoj dužnosti”, rekao je Mikić.

Konferencija SIP-a bit će održana u 14.00 sati u zgradi institucija BiH, priopćeno je iz SIP-a.

Čović, Ivanić i Izetbegović, novi članovi Predsjedništva BiH

Zbrajanjem dosadašnjih glasova sa posljednjim objavljenim podacima SIP-a, već je izvjesno da je Bakir Izetbegović bošnjački član Predsjedništva s osvojenih 231 644 glasova. Dragan Čović bit će član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, s osvojenih 121 773 glasova, dok je Mladen Ivanić pobjednik za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, s osvojenih 297620 glasova, objavila je BHRT.
Bošnjački član : Bakir Izetbegović- 231 644 glasova, Emir Suljagić- 107 932, Fahrudin Radončić-189 653 glasova.
Hrvatski član : Dragan Čović osvojio je 121 773 glasova, a Martin Raguž-89 025 glasova
Srpski član: Mladen Ivanić osvojio je 297 620 glasova,a Željka Cvijanović-289 530.

Dodik predsjednik, Salkić i Jerković dopredsjednici RS

Predsjednik RS bit će Milorad Dodik s osvojenih 289 192 glasa, dok je Ognjen Tadić osvojo 281 345 glasova.
Iz reda bošnjačkog naroda potpredsjednik RS je Ramiz Salkić, kandidat koalicije Domovina s osvojena 23 161 glasa. Iz reda hrvatskog naroda potpredsjednik je Josip Jerković iz koalicije HDZ BiH , HSS, HKDU, HSP HB , s osvojena 6064 glasa.

Brojanje glasova završeno je i za Parlamentranu skupštinu BiH, Parlament Federacije,Narodnu skupštinu RS, te skupštine županije.

( HMS )