Usvajanjem Prijedloga novog zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji okončana je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su odobreni i rebalans ovogodišnjeg proračuna i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

Zakonom o razvojačenim braniteljima propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

Tako će Federacija BiH za bivše branitelje starije od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, nezaposleni su i najmanje su godinu dana na birou osigurati mjesečna egzistencijalna primanja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u ratu kao pripadnik Armije RBiH ili HVO-a. Uvjet je i da bivši branitelj koji aplicira na tu mjesečnu pomoć nema neka druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne mirovine u FBiH isplaćene u prosincu 2018.

To znači da će pravo na egzistencijalnu pomoć ostvariti bivši branitelji koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM mjesečno.

Tako će nezaposleni bivši branitelji stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci. Iz Vlade FBiH poručuju da taj iznos nekada može biti i niži, u ovisnosti od utvrđivanja koeficijenta.

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja.

Rebalanskom proračuna FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 milijuna KM za primjenu ovog zakona, koji je potrebno da ga odobri i Dom naroda kako bi bilo omogućno njegovo stupanje na snagu.

Analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija sa kojima raspolaže Ministarstvo utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Nakon ove vanredne sjednice Zastupnički dom počeo je drugu vanrednu sjednicu na čijem se dnevnom redu nalaze Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o električnoj energiji po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o financijskoj konsolidaciji privrednih društava, kao i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za ovu godinu, te Odluke o načinu izvršavanja rebalansa financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o prihvatanju Sporazuma o zajmu između BiH i IBRD za ovu godinu i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojne banke Vijeća Europe i BiH za realizaciju projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”.