Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović očekuje da će zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, ako ga odobri i Dom naroda, omogućiti implementaciju rezultata predstojećih izbora u listopadu te tvrdi da je taj tekst potpuno u zakonskim i ustavnim okvirima.

Naime, izvanredna, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je ubrzo po početku jednoglasnim odobravanjem Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Ovom zasjedanju nisu prisustvovali zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS), koji su  priopćili da neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora, budući da je ovo zasjedanje zakazano tek dva i pol sata prije naznačenog početka.

Zastupnici HDZ-HNS-a smatraju da je to brzo zakazivanje suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je najavljeni zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

U izjavi novinarima nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Osmanović naglašava da je Prijedlog  zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH odobren sa 65 glasova zastupnika što je, po njemu, potvrda kvaliteta tog teksta.  

Đenan Džonlagić iz DF-a kazao je da će zakon formalno-pravno omogućiti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH da poslije oktobarskih izbora donese odluku o broju i strukturi delegata u Domu naroda PFBiH, koja će biti u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH.

Tim zakonom će, pojasnio je, svaki  kanton delegirati po jednog predstavnika iz reda konstitutivnih naroda u Dom naroda federalnog Parlamenta, ako ta kantonalna skupština ima izabranog jednog takvog zastupnika.

Damir Mašić iz SDP BiH izrazio je, u ime stranke zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici podržan taj prijedlog zakona kojim se, kako je kazao, i suštinski rješava pitanje u odluci Ustavnog suda u predmetu Božo Ljubić.

Evidentno je da zakon, bez sumnje, u skladu sa Ustavom FBiH i sa Izbornim zakonom BiH kojim se propisuje reguliranje te oblasti na entitetskom nivou ''ali isto tako i s prethodnim stavovima Venecijanske komisije kad je u pitanju ta regulativa.''

''Imajući u vidu da je HDZ BiH mjesecima blokirao bilo kakvu mogućnost donošenja zajedničkog rješenja, nažalost nismo imali ništa drugo nego riješiti to tamo gdje za to postoji politička volja'', naglasio je Mašić. Vjeruje da će u istovjetnom tekstu, taj zakon biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH.