Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pred zastupnicima bi se trebala naći dva prijedloga dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i to oba sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Jedan su predložili zastupnici iz Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago, a drugi prijedlog dopune Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru je uputio zastupnik Šemsudin Mehmedović.

Predložena dopuna

Zastupnici SDA predlažu dopunu po kojoj "sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih dejstava promijenile su svoje prebivalište u BiH, imaju pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnik Šemdsudin Mehmedović, predviđa da "neovisno od rezultata izbora u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi".

Zastupnički dom državnog parlamenta trebao bi razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o obrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Dom naroda.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja navodi se da je razlog za njegovo donošenje popunjavanje pravne praznine u važećem propisu.

Zakonom o obrani BiH propisano je da je Parlamentarna skupština BiH nadležna za potvrđivanje postavljenja načelnika i zamjenika načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga, zapovjednika i zamjenika zapovjednika Operativne komande Oružanih snaga, zapovjednika i zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za podršku Oružanih snaga i svih oficira s činom generala u Oružanim snagama.

Također je propisano da Parlamentarna skupština potvrđuje imenovanja u roku od 45 dana od dana kada joj Predsjedništvo BiH dostavi svoju odluku o imenovanju.

"Važećim zakonom nije propisano što kada Parlamentarna skupština BiH u roku ne potvrdi odluku Predsjedništva, te je bilo situacija kada su osobe obavljale funkcije bez važeće odluke o postavljenju. Ovim dopunama bi se to riješilo, ministar bi bio obvezan da dostavi novi prijedlog odluke Predsjedništvu, te bi se procedura ponovila", navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Dopuna Zakona o strancima

Zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, koje je predložio zastupnik Nihad Omerović.

On kao razlog za njegovo donošenje navodi to da BiH u većem broju zemalja u svijetu nema veleposlanstva niti konzularnog predstavnika, te da bi bilo produktivno dogovoriti suradnju s počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i vanjskim pružateljem usluga, koji bi sudjelovali u prikupljanju zahtjeva za izdavanje vize za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnositelju zahtjeva u matičnoj zemlji, bez toga da podnositelj zahtjeva putuje u najbliže zemlje u kojima se nalaze veleposlanstva BIH ili konzularna predstavništva.

Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH po hitnom postupku.

Kolegij nije postigao suglasnost, te će se zastupnici u drugom krugu glasanja izjasniti o tome da li će predloženi zakon razmatrati po hitnom postupku.  

Pred zastupnicima bi se trebalo naći i nekoliko izvještaja, informacija i zastupničkih inicijativa.