Omiljeno je ovo jelo na našim prostorima, s tim da ga svaka od nacija u našem okruženju voli svojatati. Međutim, istina je da je jako teško reći tko se uopće prvi sjetio ovog recepta. Moguće je također i da nam je prvi stigao iz nekih drugih krajeva. Sve to zapravo uoopće nije važno, koliko je poželjno da ih, ako ih volite jesti, naučite i pripremati.

Bez obzira na to koji točno recept koristili, jer određene razlike postoje, kako između regija, tako i unutar njih - ponekad čak i unutar istih obitelji - sastojci su isti: brašno, voda, kvasac. Njima se često pridružuju jaje i jogurt, koji tijestu daje pahuljastiju teksturu, ponekad i alkohol, najčešće rakija, kako bi tijesto upilo manje ulja. Upravo se u jogurtu i rakiji krije tajna uspjeha pa čak i ako vaš recept ne sadrži te sastojke, pokušajte pronaći način da ih u njega uključite.

I princip je manje više isti, s dvije osnovne varijacije; ako je tijesto gušće, tada se nakon dizanja razvalja, izreže na komade i baca u vrelo ulje, a ako je rjeđe, u tom se slučaju vadi žlicom ili šefljom izravno u ulje ili još bolje u mješavinu ulja i masti.

Čim tijesto uhvati lijepu boju ide van iz tave, malo se ocijedi a zatim slijedi najbolji dio: u slatkoj se varijanti posipa šećerom, u slanoj se spaja sa sirom, kajmakom, pršutom ili nekom drugom delicijom.

UŠTIPCI

Trebat će vam:

500 g brašna
180 ml jogurta
100 ml mlakog mlijeka
1 vrećica kvasca
2 žličice rakije
1 žličica soli
1 žličica šećera
ulje za prženje

Priprema:

Pomiješajte kvasac, mlijeko i šećer, pustite da se smjesa digne pa je dodajte u brašno s preostalim sastojcima.

Umijesite tijesto i pustite ga da naraste, a zatim kidajte komadiće i pržite ih u vrućem ulju ili tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte, režite komade po želji i pržite ih u ulju.

Pržene uštipke ocijedite te ih poslužite s prilozima po želji, slanim ili slatkim.