Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki uskrsni kruh koji se u velikoj većini domova poslužuje na uskrsno jutro uz kuhanu šunkicu.

Ono što ovo pecivo od dizanog tijesta izdvaja od ostalih je kombinacija sasvim jednostavnih sastojaka, čijim pažljivim odabirom i kombinacijom začina, pinca postaje vrhunski gastronomski doživljaj. U dizano tijesto za pincu tako ćete morati umijesiti maslac koji će pinci podariti neviđenu podatnost, jaja koja će joj dati posebno lijepu žutu boju, kvasac bez kojega se pinca jednostavno neće dignuti i arome….ahh te aromeeee…usudila bih se reći da su upravo arome te koje daju final touch ovom pecivu.

Tradicionalno se u pincu stavlja strugana korica limuna i naranče, rum, ružino ulje ili pak prošek. Ima domaćica koje će se radije odlučiti za kruškovac umjesto svega navedenog. Bitno je da dodate one arome koje volite i da ih svakako ima dosta…onako, da se osjete, jer bez njih to će biti samo slatki kruh, a ne pinca, piše portal ReciPeci.

Pinca za koju vam ovdje prenosimo recept ispala je mekana, podatne strukture, čak i drugi dan (preporučuje se čuvati je umotanu u prozirnu foliju za očuvanje svježine).

Pinča

Potrebno:

        40 dag glatkog brašna
        1 vrećica suhog kvasca
        10 dag šećera
        50 g maslaca
        100 ml mlijeka
        2 jaja
        malo naribane korice limuna i naranče
        2 žlice ruma
        1 žlica arome ruže

Pinca na slici sa pisanicamaU većoj posudi pomiješati brašno, kvasac, šećer pa uz dodavanje ostalih sastojaka umijesiti dizano tijesto. Mijesite tako dugo dok tijesto ne postane potpuno glatko i svilenkasto pod prstima. (eh daaa, za dobro dizano tijesto treba i malo ljubavi, i zato nemojte pincu raditi ljuti )

Tijesto ostavite pokriveno da se diže 30-40 minuta na toplome. Pokrijte ga folijom za očuvanje svježine jer se tako na vrhu tijesta neće stvoriti tvrda korica koju je poslije teško ‘razmjesiti’.

Nakon toga tijesto ponovo premijesiti, oblikovati u kuglu i opet ostaviti pokriveno da se diže još 30 minuta.

Potom pincu zarežite oštrim nožem duboko na tri strane, od sredine prema rubovima, premažite ju razmućenim jajetom i posipajte krupnim šećerom (ako nemate gotov kupljen proizvod, poslužiti će i grubo usitnjeni šećer u kocki) i sitno sjeckanim lješnjacima ili bademima.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC 35-40 min.

Dobar tek!