Ove godine za vrijeme Uskrsa je u tri bh. telekom operatera poslano 7,467.125 SMS poruka. Čestitanje SMS-om svakom godinom je, sudeći prema brojkama bh. telekom operatera, u stalnom padu, piše Večernji list.

Prošle godine taj broj je iznosio 12,3 milijuna tekstualnih poruka koje su građani poslali mobitelom, iako su prošle godine na isti dan slavljeni Uskrs i Vaskrs.

Za oko milijun poruka manje je i u HT Eronetu, gdje je na sam dan Uskrsa iz ovog bh. telekom operatera poslano 3,215.000 SMS poruka. Usporedbe radi, prošle godine, kada su na isti datum bili i Uskrs i Vaskrs, poslano je 4,1 milijun poruka, dok je primjerice dvije godine prije (na Veliku subotu i dan Uskrsa) poslano 4,8 milijuna SMS-ova.

Također, prema brojčanom stanju, izgleda kako građani više čestitaju Božić nego Uskrs. Tome u prilog ide brojka od 4,5 milijuna poruka koje su odaslane za vrijeme božićnih blagdana.

Prema riječima Milice Stojaković, glasnogovornice m:tela, broj SMS-ova koji je poslan tijekom nedjelje iznosi 1,181.752. Protekle godine bilo je značajno više poruka, ali zbog toga što su Uskrs i Vaskrs slavljeni na isti datum. Tako je prošle godine broj poslanih poruka u m:telu bio 4,5 milijuna.

Prije dvije godine, ta brojka iznosila je 2,057.674 SMS-ova.

- Zbog povoljnog mobilnog interneta u m:tel ponudi, tendencija je da korisnici sve češće čestitaju blagdane i na taj način, kazala je Stojaković. Iz BH Telecoma su nam naveli kako su njihovi korisnici u nedjelju poslali ukupno 3,070.373 poruka.

- Procjenjujemo da je u mobilnoj mreži BH Telecoma u nedjelju, 5. travnja, ostvareno oko 2 milijuna blagdanskih SMS poruka.

Naime, ukupan broja SMS poruka za 29. ožujka (prošla nedjelja) bio je u našoj mobilnoj mreži 1,967.027, a nedjelja, 5. travnja, čak 3,070.373, iz čega procjenjujemo da je blagdanskih SMS-ova bilo oko 2 milijuna, kazala nam je Remzija Spahić, šefica službe za promociju ovog bh. telekom operatera.

Također, kažimo kako je godinu prije iz ovog bh. telekom operatera poslan je 3,683.351 SMS. Kao što su i sami bh. telekom operateri primijetili, korisnici se sve više okreću prema aplikacijama koje nude besplatne poruke poput Vibera i Whats upa, a osim toga odašilju i e-mailove, koji često nisu personalizirani i naslovljeni su na više osoba.

Koriste se i društvene mreže poput Facebooka, gdje uzvraćate čestitke "lajkanjem", dok stara dobra pisma gotovo više nitko ne šalje.