Toliko je pjesama otpjevano o njoj, kako onih po narodnoj predaji, tako i ovih modernijih, bila je inspiracija mnogim umjetnicima, no o njoj film nije snimljen. Ali, bit će. Studio Perić najavljuje početak snimanja filma o Divi Grabovčevoj.

Ideal djevojačke ljepote, vjernosti svojim idealima, Diva Grabovčeva, po legendi je živjela u 17. stoljeću u Rami, a mučenički je ubijena zbog odbijanja prosidbe razuzdanoga turskog mladića.
 
Postoji mnogo legendi o njoj, priča koje su se prenosile narodnom predajom, napisane su knjige, a uskoro ćemo imati i film.
 
Povodom početka ovoga projekta, donosimo Vam razgovor novinara portala Tomislavcity.com s bračnim parom Marom i Brankom Perić
 
Na samom početku, kakva su iskustva sa snimanja filma „Hajduk Mijat Tomić?
 
- Iskustva su odliična, kroz projekt je prošlo puno ljudi, posebno mladih ljudi. Puno stvari smo naučili, stekli radno iskustvo i nadamo se da će se to u Divi Grabovčevoj i pokazati.
Film je u završnoj fazi, zadovoljni smo snimljenim i ostaje samo odraditi neke stvari u montaži i čekati datum premijere.
 
Povod za ovaj razgovor je snimanje filma o Divi Grabovčevoj, otkud ideja za taj projekt?
 
- Kad smo krenuli u ovaj pothvat snimanja filma, dilema je bila hoće li prvi film biti o Mijatu Tomiću ili o Divi Grabovčevoj. Tada je odluka pala na Mijata, a sad kad smo ga snimili, došao je red na Divu Grabovčevu.
 
Tko su scenarist i redatelj ovog filma, i koga možemo očekivati u glumačkoj postavi?
 
- Scenaristica je Mara Perić, redatelj Brano Perić, a što se glumaca tiče, održat će se dva castinga, u Mostaru i Zagrebu pa će tamo biti donesena odluka o glumcima. Spomenut ćemo samo staroga suradnika Gorana Grgića koji će biti dio glumačke postave.
 
Najavljujete da je ovaj projekt velik i zahtjevan, tko će još sudjelovati u njegovoj realizaciji?
 
- Da, ovoga puta radimo potpuno profesionalno i u suradnji smo s jednom od najpoznatijih hrvatskih producentskih kuća. U fazi smo potpisivanja ugovora i kada bude službeno, javnost će biti obaviještena. U dogovorima smo donijeli odluku da pokušamo napraviti najbolji film do sada snimljen na ovim prostorima. Hoćemo li uspjeti, ili ćemo poginuti pokušavajući, ostaje nam za vidjeti.
 
Koliko bi vremenski trebalo trajati snimanje i sva obrada filma?
 
- Vremenski nismo ograničeni. Bitno je napraviti kvalitetno, od sad pa za pet godina. Vidjeli smo snimajući Hajduka da se vremenski nemoguće ograničiti jer se uvijek pojavi nešto što sami proces uspori.
 
I u ovom slučaju, kao i kod Mijata, govorimo o stvarnim likovima i događajima, u pitanju su povijesni likovi. Postoje li kakve prepreke ili otežavajuće okolnosti kod snimanja takvih filmova?
 
- Takvi filmovi predstavljaju veliki izazov. Veliku pažnju treba obratiti na autentičnost lokacija, kostimografije i svih sitnica koje mogu utjecati na kvalitetu filma. Masovne scene su također jedna specifična stvar kad su u pitanju filmovi koji se tiču povijesti. Samo ćemo reći to da je potrebno najmanje 50 ljudi da bi prikazali jednu manju bitku ili okršaj dvaju zaraćenih strana.
 
Nemoguće je izbjeći pitanje o financijama jer je riječ o zahtjevnim projektima koji iziskuju velike troškove. Kako dolazite do sredstava?
 
- Za snimanje Mijata smo se snalazili kako smo god znali, dok za Divu Grabovčevu postoji suradnja s velikom producentskom kućom iz Hrvatske te imamo razrađenu strategiju o financiranju, aplicirati ćemo na natječaje Hrvatskog audio-vizualnoga centra i Fondacije za kinematografiju BiH i naravno da će i sponzori biti jedan od kotačića u svemu ovome.
 
Kada možemo očekivati početak snimanja i hoće li biti otvorene audicije i za one koji nisu profesionalci?
 
- Datum početka snimanja nije određen. Treba prvo završiti s potpisivanjem svih ugovora, odraditi castinge i tek onda možemo odrediti točan datum.
Priliku će imati svi koji to žele, veliki broj statista će nam biti potreban i svi oni koji žele nastaviti surađivati imaju otvorena vrata.
 
Kako se bračni par Perić u zadnjih godinu dana nosi sa svojevrsnom popularnošću? Dalo vas se često vidjeti na tv ekranima, čuti o vama s radio postaja te čitati po novinama i portalima.
 
- To je stvar koju ovaj oblik javnoga djelovanja nosi sa sobom i za sad je jako dobro. Mediji su prema nama korektni, a i mi nastojimo biti takvi prema njima.
 
Na osnovu svega što ste do sad uradili, je li ovo vaš životni put?
 
- Definitivno je da nas ovo čini sretnima i da ćemo ovo nastaviti raditi.
 
Kakvi su dugoročni planovi Studija Perić?

- Cilj je za svaki novi projekt dignuti letvicu. Sad je prioritet Diva, a što će dalje biti ostaje nam za vidjeti. Možemo samo i ovom prilikom zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju ovih ciljeva i pozvati sve one koji žele i mogu surađivati da se jave i da ćemo naći zajednički jezik i biti okupljeni oko jednoga zajedničkog cilja.
 
Tomislavcity.com/Foto: Rama-prozor.info