Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama našla se i točaka dnevnog reda Izvršenje proračuna općine Prozor-Rama za 2015. godinu. S obzirom na iznos proračuna od nekoliko desetaka milijuna maraka i,  kada je bilo realno za očekivati dostavljanje preciznijih analitičkih pokazatelja utroška proračunskih sredstava, naši su vjećnici ostali nemalo zatečeni dostavljenim radnim materijalima u kojima je izvršenje proračuna predstavljno na tek 2-3 stranice.

Takvi materijali, ne samo da bude sumnju u netransparentonost utroška sredstava i očitu namjeru prikrivanja stvarnih tijekova novca općine Prozor-Rama, obilovali su čitavim nizom pogrešnih unosa. Sve u svemu ili je netko namjerno želio prikriti stvarno stanje ili je predočeno izvršenje proračuna izradila osoba čije je znanje srazmjerno (ne)znanju lošijeg studenta prve godine studija ekonimije.

Posebno pada u oči nesrazmjena dinamika trošenja sredstava s pojedinih stavki, pri čemu je u odnosu na doneseni rebalans proračuna iz prosinca 2015. godine, u veoma kratkom roku došlo do probijanja pojedinih stavki. Sredstva se dijele kapom i šakom, bez ikakvih zakonskih kriterija i pravila - politička podobnost je bila i ostala jedino pravilo ponašanja.

Izvršenje proračuna pogledajte - ovdje

Izvješće o korištenju sredstava rezervi pogledajte - ovdje

Svjesni činjenice da se većina žitelja naše općine nalazi u izuzetno lošem stanju i da žive na rubu egzistencije, ne možemo se oteti dojmu da je ured načelnika postao centar za socijalnu skrb. Pozdravljamo svaki akt dobre volje i pomoći najugroženijima, ali se ne može ne  postaviti pitanja aktualnoj vlasti, ako tako dobro živimo i ako tako uspješno vodite ovu općinu, što uporno tvrdite, otkuda toliko isplata socijalnih pomoći. Ili se pomoć dijeli onima kojima po zakonu ne pripada ili su žitelji naše općine dovedeni na prosjački štap.

Bilo kako bilo, očito je da trenutna vladajuća vrhuška pokazuje nezavidnu razinu neznanja i izrazito visoku sklonost poslovanju na rubu zakona. Da je to tako pokazatelj je izvješće javnog pravobranitelja iz kojeg je postalo vidljivo postojanje nekoliko tužbi protiv naše općine.

U kontekstu navedenoga žitelje podsjećamo na slavodobitne najave otvaranja mljekare u našoj općini iza čega je ostala tužba teška skoro 1.900.000,00 KM. Da se navedena sredstva pametno usmjerilo u poticaje za zapošljavanje, barem bi se donekle ublažio trend iseljavanja iz naše općine. Nažalost, u zgradi općine ima svega više nego pameti, čak i novaca kojega dotekne i za podmirivanja tužbi koje pokreću različite tvrtke s kojima su načelnik i njegovi pomoćnici dogovarali sumnjive poslovne aranžmane.

​Na sjednici Općinskog vijeća predočeno je Izvješće Službe za razvoj općine iz koga se očituje konstantno opadanje broja trgovinskih i ugostiteljski objekata na području općine, što je dovoljni pokazatelj kupovne moći žitelja naše općine. U razvijenim demokracijama neumoljivi podaci s terena su inicijalna kapsula za podnošenje ostavki i ustupanja mjesta onima koji znaju, mogu i hoće, a kod nas, odnosno kod vladajuće koalicije HDZ 1990 i SDA, dodatni argument traženja krivice je u drugima.
 
Loš ambijent pokazalo je i izvješće Doma zdravlja Rama, koji je 2015. godinu završio s gubitkom od 250.000 KM, pri čemu se za plaće djelatnika svaki mjesec debelo mora posegnuti u općinsku blagajnu. U cilju nadilaženja navedenog stanja na prijedlog predsjenika Općinskog vijeća jednoglasno je usvojen zaključak da se u roku od 60 dana donese plan sanacije duga Doma zdravlja. Podsjećanja radi, slične prijedloge su i ranije iznosili vjećnici OO HDZ BiH Rama, ali njihovi prijedlozi nisu dobivali potrebnu većinu.
 
Možda i u HDZ 1990 počinju puhati neki novi vjetrovi, šte se moglo primjetiti upravo kod rasprave o Izvješću Doma zdravlja. Na spomenutoj sjednici se osjetio unutarstranački antagonizama među pojedinim vjećnicima HDZ 1990, u čemu su neki prepoznali početak frakcionaških  borbi uoči predstojećeg izbornog sabora HDZ 1990.
 
Vijećnici OO HDZ BiH Rama su posebno ukazivali na izostanke dostavljanja izvješća o utrošku sredstava nekoliko proračunskih korisnika, kao što su Vatrogasno društvo, razna  poljoprivredna udruženja, Kuća mira, Starački dom, udruženje umirovljenika, Športsko-rekreativni savez općine Prozor-Rama i dr., a očito je riječ o onima na koje žitelji najviše upiru prstom da služe kao paravan za netransparentno trošenje proračunskih sredstava i financiranje prljavih rabota HDZ 1990.

Posebna se rasprava otvorila oko utroška sredstva za razminiranje, koja su rebalansom na kraju prošle godine s 10.000,00 KM povećana na 45.000,00 KM  Na tragu toga predsjedavajući vijeća predložio je zaključak da svi oni korisnici koji nisu dostavili informacije, to učine najkasnije do 31.05.2016. godine. Zaključak je jednoglasno usvojen.
 
 OO HDZ BiH Rama