Ako imate veću obitelj u kojoj se svakodnevno kuha, praktično je napraviti zalihu luka. No ako ga ne čuvate na ispravan način, velika je šansa da će proklijati ili se pokvariti, a miris pokvarenog luka iznimno je neugodan. Evo kako ga pravilno skladištiti tako da ostane zdrav i kvalitetan dulje od šest mjeseci.

Kao prvo, luk uvijek stavljajte u taman i hladan, suh te dobro provjetren prostor. Idealni su podrum ili garaža jer najbolja temperatura za čuvanje luka je između -1 i 10 stupnjeva Celzijusa. Ako živite u stanu, stavite ga u ostavu, a ako nemate mjesta i morate ga držati u kuhinjskom ormariću pazite da je udaljen od štednjaka, jer mu toplina škodi pa će brzo propasti.

Ne stavljajte ga u hladnjak, jer mu je tamo prehladno i prevlažno pa će s vremenom omekšati i pokvariti se. To ima smisla jedino ako vam je ostala polovica glavice luka koju ćete uskoro iskoristiti. Također, nikada ga ne držite u plastičnim vrećicama. U njima se zadržava vlaga, osobito ako su u hladnjaku, što dovodi do plijesni. Ako luk držite u plastičnoj vrećici izvan hladnjaka, brže će proklijati. Zato ga kad dođete iz trgovine odmah prebacite u drvenu košaru ili papirnatu vrećicu, odnosno mjesto gdje zrak oko njega može slobodno cirkulirati.