Globalno gospodarstvo doživljava "sinkronizirano usporavanje", izjavila je nova šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dodavši da će se stanje još pogoršati ako vlade ne riješe trgovinske sporove i ne podupru rast.

U vrlo otvorenom inauguralnom govoru nakon što je preuzela dužnost 1. listopada, Kristalina Georgijeva rekla je da su trgovinske napetosti "znatno oslabile" proizvodnju i investicijsku aktivnost diljem svijeta.

"Postoji ozbiljan rizik da će uskoro biti zahvaćene usluge i potrošnja", rekla je Georgijeva.

Kumulativni učinak trgovinskih sukoba mogao bi do 2020. dovesti do pada globalnog BDP-a od 700 milijarda dolara ili 0,8 posto, istaknula je i dodala da će najnovije istraživanje objaviti idućega tjedna na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke.

Globalno gospodarstvo moglo bi pasti onoliko koliko iznosi cijelo gospodarstvo Švicarske

"U tom scenariju, nestaje cijelo gospodarstvo Švicarske", istaknula je Georgijeva.

Istraživanje uzima u obzir uvedene i planirane veće carine SAD-a na uvoz robe iz Kine vrijedne 300 milijardi dolara. Veći dio gubitka BDP-a bit će posljedica smanjenja povjerenja kod poslovnih ljudi, pada produktivnosti zbog narušenog lanca opskrbe i negativnih reakcija tržišta, navela je.

"U 2019. očekujemo usporavanje rasta u gotovo 90 posto svijeta. Globalno gospodarstvo je u sinkroniziranom usporavanju. To znači da će ovogodišnji rast biti najniži od početka desetljeća", upozorila je Georgijeva.

Situacija je posve suprotna nego prije dvije godine, prije početka američko-kineskog trgovinskog rata, kada su države koje čine 75 posto svjetskog BDP-a bilježile ubrzani rast, kaže šefica MMF-a.

Bugarska ekonomistica, bivša dužnosnica EU-a i ranije druga osoba Svjetske banke, upozorila je da je svjetska trgovina "gotovo zastala".

Po njezinim riječima, pukotine u trgovini mogle bi izazvati promjene koje će trajati najmanje jednu generaciju, uključujući prekinute lance opskrbe, zatvorene trgovinske sektore, "digitalni Berlinski zid" koji države prisiljava da biraju između tehnoloških sustava.

Te loše prognoze zahvatit će brojne zemlje koje se u trgovinskim sukobima nalaze između dvije vatre, uključujući rastuća tržišta koja imaju sklopljene aranžmane s MMF-om, dodala je Georgijeva.

Pozivajući zemlje da surađuju u reformi globalne trgovine kako bi je učinili održivom, šefica MMF-a je aludirala na česta negodovanja zbog trgovačkih praksi Kine, no nije tu zemlju izrijekom spomenula.

"To znači uhvatiti se u koštac sa subvencijama, kao i s pravima na intelektualno vlasništvo i transfere tehnologije", rekla je Georgijeva dodajući da bi modernizirani trgovinski sustav oslobodio potencijal uslužnog sektora i internetske trgovine.