U razdoblju od 16. do 20. siječnja 2023. godine očekuje se vrlo jak vjetar, ponegdje obilna kiša uz mogućnost za lokalne poplave i pojavu odrona, a krajem tjedna ponegdje moguć obilniji snijeg.

Od ponedjeljka ulazimo u dosta dinamičano razdoblje kad je vrijeme u pitanju kojega će naš naše područje donijeti duboka ciklona sa sjeverozapadne Europe, a u Sredozemlju će se formirati sekundarni ciklonalni centar, koji će djelovati na vrijeme u našoj regiji veliki dio sljedećeg tjedna.

Tijekom ponedjeljka, posebno utorka i srijede, ponajprije na Jadranu, zatim gorskim područjima Bosne i Hercegovine i Hrvatske biti jakog povremeno olujnog jugozapadnog i južnog vjetra.

Jakih udara vjetra biti će i u većem dijelu Bosne i zapadne Hrvatske.

– Upozorava se na mogućnost vrlo obilnih oborina, prvo nad većim dijelu Jadrana i zaleđa Jadrana i Hercegovine gdje može pasti od 90 mm do 350 mm oborine, što će zasigurno uzrokovati lokalne poplave.

Posebno treba izdvojiti planinske vodotoke i manje rijeke, od kojih mogu nastati opasne bujične poplave, a mogući su i odroni.

– Upozorenje se onosi na veći dio Bosne gdje se u prosjeku očekuje od 50 mm do 110 mm oborine da također može doći do porasta vodotoka rijeka, lokalnih poplava i nastanka odrona.

– Od sredine tjedna uz zahlađenje se upozorava na snježne oborine, koje posebno mogu biti obilne u gorskim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine gdje u prosjeku može pasti od 30 cm do 70 cm snijega.

Također će postojati uvjeti za snježne oborine i u nizinama kopnene Hrvatske, većeg dijela Bosne gdje se može formirati snježni pokrivač od 2cm do 15cm. Posebno se to odnosi na zapadni dio Hrvatske, sjeverozapadni, zapadni i sjeverni dio Bosne gdje bi ponegdje moglo biti obilnijeg snijega uz mogućnost za snježni pokrivač i do 30 cm moguće i više – stoji u prognozi na stranici Globalna klima i vrijeme koju uređuje prof. Zoran Zadro.

Brotnjo.info