Bill Gates, osnivač Microsofta i najbogatiji čovjek na svijetu, uputio je ozbiljno upozorenje Europi, prvenstveno Njemačkoj: "Njemačka ne može nikako primiti ogroman, masivan broj migranata koji žele doći u Europu".

U intervjuu za njemačke novine Welt am Sontag, Gates se osvrnuo na dilemu u kojoj se Europska unija nalazi, suočavajući se s migrantskom krizom čije se žarište iz Grčke prebacilo u Italiju. Pritom je istaknuo da pretjerana velikodušnost prema novopridošlim migrantima može učiniti krizu još težom, piše Index.hr.

Gates: Što ste velikodušniji prema izbjeglicama, više će ih doći

"U jednu ruku, želite demonstrirati velikodušnost i primiti izbjeglice. Ali što ste velikodušniji, glasine o tome se više šire - što zauzvrat motivira više ljudi da napuste Afriku", smatra Gates i dodaje da je rješenje u saniranju problema na njegovom izvoru, odnosno povećanju pomoći zemljama u razvoju. Pohvalio je odluku Angele Merkel o povećanju inozemne pomoći na iznos od 0.7% BDP-a kao "fenomenalnu" i pozvao druge europske lidere da slijede njen primjer.

No u međuvremenu, Gates ocjenjuje kako "Europa mora otežati Afrikancima da dosegnu kontinent trenutnim tranzitnim rutama".

Komentari američkog softverskog magnata i humanitarca, koji će zasigurno izazvati kontroverze, dolaze uslijed sve očiglednijeg obavljanja izbjegličke krize nakon relativnog zatišja prošle godine. Dok je koridor preko Grčke zaustavljen dogovorom Turske i EU, koridor preko Libije i Mediterana do Italije sve je aktivniji. U Italiju je od početka godine stiglo gotovo 85.000 migranata i izbjeglica iz Libije, što je prema podacima UNHCR-a 20% više nego u isto doba prošle godine. Ukupno 2247 migranata ove je godine umrlo pri pokušaja prelaska Sredozemnog mora.

Njemačka vlada procjenjuje da 6.8 milijuna migranata želi doći u Europu

Austrija je, u strahu od masovnog ulaska migranata iz Italije, najavila uspostavu granične kontrole i slanje vojske na granicu. S druge strane, talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti održao je hitan sastanak sa svojim francuskim i njemačkim kolegom te zaprijetio da će Italija zaplijeniti privatne brodove koji spašavaju migrante s krijumčarskih brodova zaglavljenih na Sredozemnom moru. Minniti je od Europe zatražio da pravednije raspodijeli teret primanja migranata i tako pomogne Italiji.

Prema povjerljivom izvještaju njemačke vlade koji je objavio Bild, procjenjuje se da oko 6.8 milijuna migranata još uvijek pokušava doći u Europu, od čega ih 2.5 milijuna čeka u Sjevernoj Africi.