Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i krovna je organizacija svih mladih koji idu u srednju školu na prostoru BiH.

ASuBiH je osnovana 04.11.2007. godine na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu podrškom preko 250 srednjoškolaca, predstavnika svojih srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Inicijativu za osnivanje ovakve organizacije pored samih srednjoškolaca je pokrenula njemačka fondacija Schuler Helfen Leben (SHL) koja je i dugogodišnji sponzor i pokrovitelj svih projekata ASuBiH-a.

Do sada je Asocijacija odradila veliki broj projekata kojim je uspjela obuhvatiti preko 5000 srednjoškolaca iz svih područja Bosne i Hercegovine. ASuBiH se bavila edukacijom srednjoškolaca, označavanjem važnih datuma za srednjoškolce, međusobnom upoznavanju i druženju srednjoškolaca, suradnjom sa organizacijama i srednjoškolcima iz Europe, itd.

ASuBiH je punopravni član OBESSU-a (Organising Bureau of European School Student Unions) od 2009. godine.

Misija

Povećati stepen uključenosti srednjoškolaca u procesu donošenja odluka koje poboljšavaju njihov status u društvu kroz upoznavanje sa pravima srednjoškolaca i zastupanje ideja svih srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koje doprinose poboljšanju njihovog života u zajednici.

Vizija

Svaki srednjoškolac u BiH sudjeluje u procesu donošenja odluka koje se tiču srednjoškolaca!

Što je lokalni tim?

Lokalni timovi su odjeli ASuBiH-a koji realiziraju aktivnosti koje provodimo u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali realiziraju i svoje samostalne aktivnosti.

Lokalni timovi samostalno pišu i sprovode projekte u svojoj lokalnoj zajednici, a svu potrebnu podršku dobijaju od ASuBiH-a. Članovi lokalnih timova su i članovi ASuBiH- a i time lakše stiču sredstva koja su im potrebna za njihove projekte.

Vremenom, lokalni timovi mogu izrasti u snažne lokalne kapacitete koje samostalno provode projekte, apliciraju za sredstva, a ustvari su Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Kako postati član?

Javite se u inbox naše facebook stranice ili se obratite našim sadašnjim članovima. Svi koji su voljni raditi nešto korisno za sebe i svoju zajednicu, a pritom se odlično zabaviti i upoznati nove ljude su i više nego dobrodošli.

Pratite nas!

https://www.facebook.com/LTProzorRama
Za još više informacija: asubih.ba
 
Ivana Filipović