Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH dala je negativno mišljenje na predložene izmjene Zakona o trošarinama i Zakona o PDV-u, objavile su Nezavisne novine.

Iz dokumenta koji je u posjedu "Nezavisnih novina", vidljivo je da UIO BiH smatra da usvajanje tih zakona nije prihvatljivo sa stanovišta osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti BiH.

Smanjenje prihoda od PDV-a

Kada je riječ o izmjena Zakona o akcizama kojim se predviđa suspenzija akcize na naftu i naftne derivate, a o kojem će četvrtak raspravljati izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH, u UIO navode da se može očekivati smanjenje prihoda od približno 265 milijuna KM.

"Ukoliko suspenzija naplate akciza bude imala za rezultat i smanjenje maloprodajnih cijena naftnih derivata, a što je cilj koji se želi postići, tada će doći i do smanjenja prihoda od PDV-a. Prihod od PDV-a bi se smanjio za približno 45 milijuna KM", navode u UIO BiH.

Također, navode i da suspenzija akcize bez primjene drugih instrumenata (bez prethodnog ograničenja marže) nije garancija značajnog smanjenja kao ni stabilizacije cijena goriva na tržištu

"Usvajanje Prijedloga zakona i izmjena Zakona o akcizama u BiH u navedenom obliku, izazvat će poteškoće u njegovom provođenju, i smatramo da se ne može dati pozitivno mišljenje u pogledu njegovog usvajanja", naveli su u UIO.

Socijalne razlike

Kada je riječ o izmjenama Zakona o PDV-u kojim se predviđa diferencirana stopa PDV-a od 5,17 i 22 posto, a o kojem će također raspravljati izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH, UIO u svom mišljenju navodi da predložene izmjene nisu u skladu sa Direktivom EU.

"Treba imati u vidu i činjenicu da, prema nekim istraživanjima uvođenje niže poreske stope ne znači ujedno smanjenje socijalnih razlika jer takve snižene stope mogu donijeti dvostruku veću korist bogatima nego siromašnima, pa se na ovaj način subvencioniraju bogati, jer i oni isto kao i siromašni kupuju ove proizvode", naveli su u UIO.

Inače, predloženim izmjenama Zakona o PDV-u predlaže se niža stopa od pet posto na osnovne životne namirnice, lijekove...

"Uvođenje diferenciranih stopa PDV-a neće značajno pomoći potrošačima sa nižim dohotkom, a s druge strane gubitak prihoda po proračune svih razina je neminovan, jer je jasno da će uvođenjem niže stope PDV-a država izgubiti značajan dio prihoda", naveli su, između ostalog, u UIO, objavile su Nezavisne novine.

U UIO su također naveli da je potrebno značajno vrijeme da bi se donijeli podzakonski akti kojim bi se jasno definirali proizvodi koji će biti oporezovani različitim stopama, a zatim i novi obrazac PDV prijave.

Troškovi administracije

"U slučaju konačnog usvajanja predloženih dopuna sasvim izvjesno će doći do značajnog rasta troškova neophodnih za funkcioniranje porezne administracije, a također i troškova s kojima će se susresti obveznici PDV-a", istakli su u UIO.

Kada je riječ o gubitku prihoda po osnovu PDV-a u slučaju smanjenja stope na 5 posto, u analizi UIO koja je u posjedu Nezavisnih novina navodi se da bi pad prihoda samo po osnovu mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera, brašna, lijekova, soli, ulja i jestivih ulja i proizvoda za ishranu dojenčadi bio oko 136 milijuna KM.

"Usvajanje Zakona u navedenom obliku izazvat će poteškoće u njegovom provođenju, značajno ugroziti poslovne procese u UIO i narušiti neutralnost PDV-a", navode u UIO dodajući da uvođenje snižene i više stope PDV-a nije primjereno trenutku u kojem se nalazimo i usvajanje bi moglo prouzrokovati nesagledive posljedice za sve nivoe vlasti u BiH.

U UIO, također, navode da kod procedura i usvajanja Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, zanemaren je Zakon o sistemu neizravnog oporezivanja koji kaže da je Upravni odbor UIO nadležan za pokretanje i pripremu zakonskih propisa u vezi s neizravnim oporezivanjem, objavile su Nezavisne novine.