Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da se sa Tužiteljstvom BiH i policijskim agencijama traga za rješenjima koja će dati efikasan i brz odgovor na borbu protiv terorizma, kako bi se uništio svim mogućim pravnim sredstvima i potisnuo iz BiH.

"Treba pogledati istini u oči i priznati da imamo problem sa terorizmom u BiH, da imamo problem sa radikalnom, ekstremnom i nasilnom ideologijom, da imamo pojedince koji vrbuju, zagovaraju, podstrekavaju i financiraju terorističke aktivnosti", rekao je Mektić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je istaknuo da je formirana veća radna grupa koja će na razini BiH raditi strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, u kojoj će predvidjeti mjere deradikalizacije BiH.

Mektić je naveo i da lokalne zajednice moraju donijeti svoje strategije, dodajući da se mora pronaći način djelovanja u radikalnim zajednicama.

"Nemamo izbora. Ili ćemo poraziti terorizam ili će terorizam pobijediti BiH. Sa mjerama koje planiramo, uništit ćemo tu šaku kriminalaca i prevaranata koji varaju i vrbuju ljude za nešto što nije nikakva civilizacijska vrijednost, nikakvo demokratsko dostignuće i način života", kaže Mektić.

Naglašavajući veliku ulogu vjerskih zajednica u ovom razdoblju, Mektić je izrazio uvjerenje da su vrhovi vjerskih zajednica u BiH opredijeljeni za rješavanje pitanja terorizma, jer se ekstremni radikalizam često poistovjećuje sa načinom prakticiranja vjere.

Ministar očekuje da će Tužiteljstvo BiH rezultatom svoga rada opravdati značajno povećanje proračuna koje mu je dodijeljeno. On je istaknuo da će na tužitelju biti odgovornost da prikupi dovoljan kvantum sumnji da je netko počinio djelo terorizma i da ta optužnica mora završiti osuđujućom presudom.

Ministar sigurnosti  tvrdi da će na čelu policijskih agencija biti profesionalci, ljudi predani poslu koji su spremni da surađuju sa svim institucijama u BiH.