U posljednjih 24 sata u pobunjeničkoj enklavi Istočnoj Guti poginulo je najmanje 250 osoba, a 1000 ih je ozlijeđeno. Snage sirijskog predsjednika Assada neumorno zasipaju predgrađe Damaska granatama i bombama, bez problema ciljaju se i bolnice, a sve je otišlo toliko daleko da je UNICEF danas objavio priopćenje u kojem su priznali da nemaju riječi za opisati što se događa s djecom u Siriju. Na Twitteru su doslovce ostavili deset praznih crtica uz dodatak 'ne postoje riječi kojima se mogu opravdati ubojstva djece i njihovim majki i očeva'.

Istočna Guta je enklava kraj Damaska u kojoj živi oko 400.000 civila i koja je pod kontrolom islamističke grupe pod imenom Jaysh al-Islam. Međutim, na tom području djeluju i džihadisti pod imenom Hayat Tahrir al-Sham koji su pod kontrolom al-Qaede. Nedužni civili žive opkoljeni punih šest godina, a posljednjih dana snage sirijskog režima odlučile su stati na kraj islamistima i osvojiti to područje. Svjedoci iz Gute posljednjih dana tvrde da projektili s neba padaju poput kiše.

- Situacija je katastrofalna, svi su nas napustili - javio se iz Istočne Gute doktor Bassam za BBC.

- Nemamo ničega. Nedostaje hrane, lijekova, pa čak i skloništa. Svakih nekoliko minuta dogodi se 10-20 zračnih udara.

Iz sirijske vojske stiže objašnjenje da pokušavaju osloboditi teritorij od terorista, ali ne mogu pobjeći od optužbi da gađaju civile.

- Gađaju dućane, tržnice, bolnice, škole, džamije... Baš sve! Gdje je UN, zašto se ne jave? Ostavili su nas da nas sve pobiju - rekao je doktor Bassam.

Samo u ponedjeljak ujutro Asadove snage su ciljale čak sedam bolnica. Dvije bolnice su privremeno prestale raditi, a jedna je potpuno uništena.

- Ovo bombardiranje je histerično. Ne znam kako da ga drugačije opišem. Pred očima nam se događa humanitarna katastrofa, masovna ubojstva nedužnih ljudi koji su godinama preživljavali - rekao je Ahmed al-Dbis, čovjek koji radi na osiguranje bolnica u cijeloj regiji pod kontrolom pobunjenika.