Ujedinjeni narodi (UN) objavili su da je priliv humanitarne pomoći u Gazu smanjen za čak 67 posto od 7. svibnja, kada je zatvoren granični prijelaz Rafah.

Glasnogovornik UN-a Stefan Dujarić na dnevnoj konferenciji za novinare upozorio je da se izraelsko bombardiranje na Gazu nastavlja intenzivno.

Napominjući da je priliv pomoći u Gazu smanjen za 67 posto, istaknuo je da je glavni razlog za to zatvaranje graničnog prijelaza Rafah.

Dujarić je također rekao da su jedna po jedna zatvarorene i zdravstvene i komunalne službe.

Upozorio je da trenutno samo jedna bolnica u Rafahu može pružiti djelomičnu uslugu, dodajući da UN i njihovi partneri pokušavaju pružiti pomoć civilima usprkos teškim uslovima na terenu.

Prije početka izraelske vojne operacije na Rafah 6. svibnja, u gradu je živjelo više od 1,5 milijuna raseljenih Palestinaca koji su pobjegli iz drugih područja Pojasa Gaze zbog izraelskih napada koji su pokrenuti 7. listopada 2023., nakon napada Hamasa.

Od početka izraelskih napada 7. listopada prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid.

Privremenom presudom u siječnju Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.