Ujedinjeni narodi u petak su nametnuli sankcije za pedesetak brodova i tvrtki optuženih da pomažu Sjevernoj Koreji zaobići međunarodne sankcije, iako je nedavno nastupilo diplomatsko popuštanje u pogledu nuklearnog programa Pjongjanga.
 
To je prvi put da je Vijeće sigurnosti, postupajući prema zahtjevu Sjedinjenih Država, sastavilo velik popis u sklopu gospodarskog embarga određenog Sjevernoj Koreji, precizirao je jedan neimenovani diplomat.
 
Zamrznuta imovina diljem svijeta
 
Ukupno je 15 sjevernokorejskih bodova i tankera zaleđena imovina i njih 13 je zabranjen ulazak u luke cijelog svijeta.
 
Vijeće sigurnosti je na poticaj Washingtona u 2017. nametnulo tri niza gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji koje pogađaju napose izvoz ugljena, željeza, zatim ribarstvo i tekstilni sektor te ograničavaju toj zemlji uvoz nafte. Te su mjere bile donesene nakon što je Sjeverna Koreja izvela balističke i nuklearne pokuse unatoč UN-ovoj zabrani.
 
UN zamrzava imovinu diljem svijeta 21 pomorske kompanije koje su registrirane za uvoz-izvoz, od kojih su tri sa sjedištem u Hong Kongu, a među njima je Huaxin Shipping koja je isporučila sjevernokorejski ugljen Vijetnamu u listopadu 2017.
 
"Povijesni paket sankcija"
 
Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley izjavila je da su nove sankcije "najveće UN-ove sankcije ikada protiv Sjeverne Koreje".
 
"Odobrenje ovog povijesnog paketa sankcija je jasan znak da je međunarodna zajednica ujedinjena u naporima za održavanjem maksimalnog pritiska na sjevernokorejski režim", izjavila je Haley.