Predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić stigli su danas u New York kako bi u sjedištu Ujedinjenih naroda lobirali za prihvaćanje rezolucije kojom bi svjetska organizacija podsjetila na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, čemu se oštro protivi Srbija.

Iz Predsjedništva BiH najavili su kako će Bećirović i Komšić razgovarati s predstavnicima država članica UN-a u sklopu nastojanja da se u Općoj skupštini osigura natpolovična potpora nužna za usvajanje rezolucije. Sama najava rezolucije prouzročila je nove napetosti u odnosima Sarajeva i Beograda, ali i unutar BiH.  

O nacrtu rezolucije, čiji su formalni predlagatelji Njemačka i Ruanda, a sponzori petnaestak drugih država, među kojima su i najutjecajnije zapadne zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, raspravljat će danas u sjedištu UN-a iza zatvorenih vrata.

Poziva se da 11. srpnja bude proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve

Formalno odlučivanje o njenom prihvaćanju trebalo bi uslijediti na zasjedanju Opće skupštine najavljenom za 2. svibnja. Prema radnoj verziji rezolucije koja je dospjela do medija u BiH, u tom se dokumentu podsjeća na razmjere genocida u kojem su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam tisuća srebreničkih Bošnjaka.

Poziva se da 11. srpnja bude proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve tog zločina, kao i na privođenje pravdi preostalih počinitelja te na sankcioniranje onih koji niječu genocid.

Misija BiH pri UN-u, na čijem je čelu Zlatko Lagumdžija, aktivno je uključena u pripreme za donošenje rezolucije, što je izazvalo ogorčenje čelnika bosanskih Srba predvođenih Miloradom Dodikom, ali i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je najavio diplomatsku ofenzivu Beograda ne bi li uvjerio što je više moguće članica UN-a da ne glasaju za taj dokument.

Dodik: Kao prvo, genocid se nije dogodio

Dodik je kazao kako bi usvajanje rezolucije bilo povod da se Republika Srpska odvoji od BiH jer, po njegovim riječima, Srbi ne žele živjeti s Bošnjacima koji ih proglašavaju genocidnim narodom. Rekao je to unatoč činjenici da se u tekstu rezolucije nigdje ne spominje kolektivna krivnja, a ukazuje se samo na odgovornost pojedinaca koji su zločine i počinili.

"Kao prvo, genocid se nije dogodio, da se dogodio, ne bi stalno forsirali tu priču", izjavio je Dodik jučer u Mostaru, gdje je bo u društvu s Vučićem, koji mu je pak pružio otvorenu potporu za sve što govori i radi.

Vučić se pritom svađao s novinarima koji su ga podsjetili kako je Međunarodni sud pravde (ICJ) još 2007. godine označio Srbiju odgovornom jer nije osigurala kažnjavanje počinitelja genocida s obzirom na efektivnu kontrolu koju je 1995. godine imala nad vojskom bosanskih Srba.

Dodik sazvao sastanak

Dodik i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozvali su svoje simpatizere da se sutra navečer okupe u Banjoj Luci na "narodnom mitingu" kako bi prosvjedovali protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici. Iz oporbe su taj poziv odbili, označivši ga još jednom manipulacijom režima.

"Ne pada mi na pamet da idem na takav skup i da se odazivam na poziv čovjeka (Dodika) koji je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid i da je to nesporna pravna činjenica", izjavio je predsjednik kluba zastupnika oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica.

Time je aludirao na Dodikovu izjavu iz 2007. godine, kada je on u jednom intervjuu kazao kako savršeno dobro zna da je u Srebrenici počinjen genocid.