Petogodišnja djevojčica iz sela Besnik kod Rožaja preminula je protekle noći u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici od posljedica trovanja praškom etiolom koji se koristi u poljoprivredi kao insekticid.

U Kliničkom centru rečeno je da su liječnici pokušali na sve načine da je spasu, te da je jučer tijekom dana dva puta reanimirana, prenose crnogorski mediji.

Pomoć su tražili i od kolega sa beogradske Vojnomedicinske akademije i Instituta za majku i dijete. Djevojčica čiji su inicijali E. M. je prije nekoliko dana hitno primljena u Institut za bolesti djece Kliničkog centra zbog trovanja pesticidima. Njoj su roditelji pokušali da istrijebe uši - gnjide tako što su joj u kosu utrljali etiol, tečnost koja se koristi u poljoprivredi za uništavanje insekata na biljkama.

Klinički centar je obavijestio istražne organe i zatražio obdukciju tijela. Direktor Kliničkog centra Zorica Kovačević zatražila je od Ministarstva zdravlja hitnu reakciju kako bi se stalo na put pojavi, izraženoj na sjeveru Crne Gore, da se uši-gnjide kod djece pokušava istrijebiti pesticidima. Ona je zatražila da se na primarnom nivou hitno počne sa edukacijom.

SRNA