Da je posljednjih godina stopa nereda u zapadnoj Europi i nekoliko puta veća od one u, primjerice Hrvatskoj, već svatko zna ili bi barem trebao znati. Jedna Švedska ili Švicarska za našu su zemlju prave huliganske meke, a čini se i kako 'brana' sve više popušta i u Engleskoj. U zemlji koja je izmislila huligane nereda je bilo i nakon što je Margaret Thatcher 'izbacila' huliganizam iz engleskog nogometa. Ona 'službena Europa' ovu je dogmu uzimala zdravo za gotovo, dok je ona 'nogometna Europa' znala da to i nije baš tako.

Zadnjih se 20-ak godina Englezi itekako mlate, ali na ulicama oko stadiona, po gradu itd... Huliganizam na Otoku nikad nije bio iskorijenjen, samo je gurnut pod tepih i maknut s TV ekrana. Nije to mala stvar, ali 'konačno rješenje' nikad nije zaživjelo. Prije svega tjedan 'Čelična Lady' još jednom je podijelila Englesku. Ovaj put svojom smrti. Dok su je mnogi oplakivali, bilo je puno onih koji su neukusno slavili taj događaj. I samo tjedan dana nakon toga, neredi su opet broj 1 vijest na Otoku. Millwall, Newcastle, Portsmouth...

Ovog vikenda prvo smo gledali divljanje huligana Millwalla na kultnom Wembleyju, upad navijača Portsmoutha u teren na gostovanju, a onda i sukobe navijača Newcastlea s policijom nakon regionalnog premierligaškog derbija protiv Sunderlanda. Problemi su započeli u centru Newcastlea poslijepodne. Prema izvještajima lokalnih medija Newcastleovi su navijači bacili baklju na Sunderlandove pristaše, dok je autobus koji je prevozio gostujuće nogometaše također pozdravljen krajnje negostoljubivo. Ogled Newcastlea i Sunderlanda popularni je "Tyne-Wear derbi, a Sunderlandu je ostvarena 3-0 pobjeda bila prva na St. James' Parku nakon 2000. i najveća nad "svrakama" nakon 1966. godine.

Spomenimo i kako se na 'sigurne' engleske stadione vratio stari hit. Dimne bombe i bengalke sve su češća pojava čak i u Premier ligi, a da za jednu Ligu prvaka i ne govorimo... (gol.dnevnik.hr)