Potrošnja struje u kompanijama za umjetnu inteligenciju (AI) eksponencijalno raste, što vodi prema novoj energetskoj krizi u SAD-u, upozorila je savjetodavna tvrtka Grid Strategies.

Agencija Hina prenosi kako je savjetodavna tvrtka Grid Strategies procijenila u izvješću podnesenom regulatoru za energijuće da će SAD u idućih pet godina trebati otprilike 34 nove nuklearne elektrane ili dodatnih 38 gigavata struje kako bi podmirio potražnju podatkovnih centara, tvornica i električnih vozila.

Kompanijama koje koriste umjetnu inteligenciju treba puno struje za treniranje jezičnih modela, proizvodnju čipova i ostalog hardvera. Značajan je izvor potražnje i umjetna inteligencija ugrađena u internetske tražilice budući da troši najmanje deset puta više od običnih tražilica.

U 2022. godini podatkovni centri, kriptovalute i umjetna inteligencija potrošili su, prema nedavnoj analizi Međunarodne agencije za energiju (IEA) oko dva posto struje na globalnoj razini, a taj će udio u budućnosti porasti, upozorava agencija.