Sretni smo jer živimo u svijetu koji prolazi veliku transformaciju zbog tehnologije. Ova nova tehnologija će stvoriti mnoštvo uspješnih ljudi, zanimljivih karijera, ali iskreno, svaka nova tehnologija će stvoriti i društvene probleme. Ako ne surađujemo zajedno, ljudi će se početi boriti jedni protiv drugih, jer svaka tehnološka revolucija stvara neravnotežu u svijetu, rekao je na WEF-u u Davosu, govoreći otvoreno o ključnim izazovima s kojima se svijet suočava danas, osnivač i glavni čovjek Alibabe, Jack Ma.

Kao jedan od izazova koji predstoji svijetu, naveo je i umjetnu inteligenciju.

Umjetna inteligencija i veliki podaci prijetnja su ljudskim bićima. Mislim da bi umjetna inteligencija trebala biti podrška ljudima. Tehnologija bi uvijek trebala činiti nešto da omogući ljude, a ne da ih onemogući, smatra Ma i dodaje: Računalo će uvijek biti pametnije od vas. Ono nikad ne zaboravlja, nikad se neće naljutiti. Ali računala ne mogu biti mudra poput ljudi. Umjetna inteligencija i roboti će uništiti mnogo radnih mjesta, jer će poslove u budućnosti preuzeti strojevi. Uslužne djelatnosti još imaju šanse uspjeti - ali moraju se obavljati na jedinstven način.

Kako danas sve velike tvrtke rade na razvoju umjetne inteligencije, postavilo mu se pitanje i njihove odgovornosti.

Google, Facebook, Amazon i AliBaba - mi smo najsretnije kompanije u ovom stoljeću. Ali naša je odgovornost da imamo dobro srce i činimo dobro. Moramo se pobrinuti da sve što radimo bude usmjereno ka budućnosti, smatra Ma.

Kao čelnika velike globalne tvrtke, pitali su ga što misli o ženama na visokim pozicijama.

Želite li da vaša bude uspješna; ako želite da vaša tvrtka posluje mudro i brine se za svijet - žene su tu najbolje. 37 posto starijeg managementa u Alibabi su žene. Upravo je dio tajnog sastojka našeg uspjeha činjenica da imamo toliko žena, otkrio je Ma.

Na kraju se dotaknuo i toliko puta spominjane važnosti obrazovanja.

Obrazovanje je trenutno velik izazov - ako ne promijenimo način na koji učimo djecu, za trideset godina bit ćemo u problemima. Ne možemo učiti našu djecu da se natječu sa strojevima koji su pametniji od njih - moramo ih naučiti nečemu jedinstvenom. Tako će i za 30 godina ta djeca imati šanse protiv strojeva, poručuje Ma.