Iako paketi naručeni s Aliexpressa već neko vrijeme iz Kine ne dolaze, tone ne znači da je cijeli svijet stao i da je Kina potpuno izolirana od ostatka svijeta.

Naprotiv, pojavljuju se znakovi da je epidemija koronavirusa tamo prošla svoj vrhunac, pa se život pomalo vraća u normalu, prenosi Bug.

Osnivač Alibabe i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Jack Ma, odlučio je stoga pomoći drugim regijama u kojima se vrhunac širenja zaraze tek očekuje.

Donirao je tako dva milijuna zaštitnih maski za lice koje bi trebale u narednim danima biti podijeljene zdravstvenim djelatnicima u Europi, a prva pošiljka već je kasno ovoga petka stigla u Belgiju. Bit će proslijeđena u zemlju u kojoj je trenutačno situacija najteža, Italiju.

U narednim će danima u zračnu luku u Liegeu sletjeti zrakoplovi s ostatkom donirane opreme. Upravo ovaj aerodrom trebao bi uskoro postati distributivni centar za Alibabine redovne pošiljke prema Europi.

Humanitarna zaklada Jack Ma Foundation, kojoj se Ma posvetio nakon lanjskog službenog umirovljenja iz Alibabe, osim donacije Europi pomoći će u borbi s koronavirusom i SAD-u.

Njima će biti dostavljeno milijun zaštitnih maski za lice i pola milijuna medicinskih testova za koronavirus. S testovima je, naime, u SAD-u poprilično "zapelo" pa ih je u prvim danima izbijanja epidemije nedostajalo u značajnom broju.