Kineski milijarder i osnivač Alibabe Jack Ma nije se pojavio u javnosti više od dva mjeseca pa mediji nagađaju da je nestao.

Nije se pojavio u posljednjoj epizodi vlastitog showa "Afrički poslovni heroji" (Africa’s Business Heroes) u kojem je bio jedan od sudaca. Zamijenila ga je izvršna direktorica Alibabe Lucy Peng, a njegova slika je također uklonjena s web stranice.

Glasnogovornik Alibabe rekao je da Ma nije u žiriju "zbog sukoba u rasporedu", piše Financial Times.

Maovo poslovno carstvo, Ant Group, pod nadzorom je Pekinga otkako je Ma održao kontroverzni govor u Šangaju 24. listopada u kojem je kritizirao kineski sustav regulacije zbog gušenja inovacija, a globalna bankarska pravila usporedio je s "klubom starih ljudi".

"Današnji financijski sustav je nasljeđe industrijskog doba. Moramo postaviti novu za sljedeću generaciju i za mlade ljude. Moramo reformirati trenutni sustav", rekao je Ma u svom govoru.

Nešto više od tjedan dana kasnije, Antova prva javna ponuda (procijenjena na rekordnih 37 milijardi američkih dolara), koja je već dobila zeleno svjetlo od kineskog nadzornog tijela za vrijednosne papire, suspendirana je.

Kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem prosinca i rekle Ant grupi da restrukturira svoje poslovanje.

Ma je posljednji tvit objavio 10. listopada prošle godine.