Jedna od najpopularnijih vrsta zimzelenih četinjača koje se koriste za podizanje živih ograda godinama je bila tuja. No, velike suše, vrlo visoke temperature s jedne i prevelika vlaga s druge strane dovode do propadanja ovih stabala koja najbolje uspijevaju na dubokim i kvalitetnim, dobro dreniranim tlima.

U slučaju da se upravo to dogodilo sa stabilma tuje na vašoj okućnici, možete ih zamijeniti lejlandskim čempresom (Cupressus leylandii) koji je također vrlo lijepa i atraktivna zimzelena biljka. No, u odnosu na tuju je puno otporniji i manje zahtijevan.

3 najvažnije karakteristike lejlandskog čempresa

1. Brzo raste

Poznat je po svom brzom rastu, na godinu raste metar, čak i 1,5 m. Može narasti do 15 pa čak i 30 metara u visinu te 3 do 6 metara u širinu, ovisno o uvjetima i brizi. To ga čini popularnim izborom za brzo formiranje živica što morate imati stalno na umu i redovito ga orezivati.

2. Skriva od pogleda

Osim po visini, poznat je i po gustoći krošnje što je vrlo učinkovita ako želite gustu živu ogradu koja će sakriti vaš privatan prostor od neželjenih pogleda.

3. Otpornost

Smatra se otpornim na sušu i visoke temperature, ali i minuse, čak do -30°C. Preferira sunčana ili polusunčana mjesta i dobro drenirana tla, no prilagodit će se različtim tipovima i sjenovitim mjestima. Dobro reagira i na onečišćenja u urbanim prostorima.

Kako ga posaditi?

Sadi se na razmak od 60 do 100 cm u rupu koja je dvostruko veća od korijenovog sustava stabla. Prilikom sadnje pazite da korijenov vrat bude malo iznad razine tla, kao i kod sadnje drugih stabala.

U rupu ulijte vodu, stavite sadnicu i zatrpajte zemljom te ju dobro nabijte oko korijena kako biste uklonili zračne džepove. Nakon toga ga dobro zalijte kako bi se što bolje ukorijenio. Redovito ga zalijevajte tijekom prvih nekoliko tjedana nakon sadnje, a možete dodati i sloj malča.

Lejlandski čempres formiramo jedanko kao i ostale slične vrste - orezivanjem bočnih izdanaka, prema željenom obliku i veličini. Izbjegavajte prekomjerno orezivanje koje će dovesti do golog ili neravnomjerno oblikovanog stabla, a onda i do neželjenih pogleda, piše Agroklub.com