Sir koji se plasira u Splitsko-dalmatinsku županiju ne može se izvoziti preko graničnog prijelaza Kamensko već se izvozi preko graničnih prijelaza Bijača i Gradiška, čime se pravi nepopravljiva šteta za gospodarstvo HBŽ.
Umjesto 98 kilometar, kako bi stigao do Splita livanjski sir mora prijeći čak 258 kilometara, čime se trošak distribucije u EU povećava više nego dvostruko. Na ovaj problem već neko vrijeme upozoravaju nadležni iz HBŽ-a.

Naime, predsjednik Vlade HB županije Draško Dalić naglašava kako je dopuštenje izvoza u EU livanjskog sira iz dvije mljekare s područja Livna još jedna potvrda kvalitete ovog čuvenog livanjskog proizvoda. “Mljekare ‘Livno’ i ‘Puđa’ udovoljile su oštrim kriterijima EU i to je pokazatelj da smo dorasli strogim europskim standardima.

''To je promocija ne samo proizvoda ove dvije mljekare već i cijeloga kraja. Vlada HBŽ-a intenzivno radi na brendiranju i zaštiti zemljopisnog podrijetla livanjskog sira zajedno s mljekarama”, kaže Dalić, piše Vecernji.ba. Međutim, ističe kako su i dalje prisutne poteškoće s izvozom ovog proizvoda iz razloga što se sir koji se plasira u Splitsko-dalmatinsku županiju ne može izvoziti preko graničnog prijelaza Kamensko već se izvozi preko graničnih prijelaza Bijača i Gradiška, čime se pravi nepopravljiva šteta za gospodarstvo HBŽ.

“Već sam spomenuo, ali i ovim putem apeliram na prekategorizaciju GP Kamensko u kategoriju za međunarodni cestovni promet putnika i roba, te za promet voća i povrća kako bi se HBŽ otvorio za razvoj. Nakon toga bi za očekivati bilo da će se povećati broj malih mljekara koje će također trebati poštovati europske kriterije kako bi i one mogle izvoziti sir u EU. Kako je riječ o jednom sustavu i njegovu unapređenju, očekujemo, što bi bilo logično, povećanje i broja kooperanata proizvođača livanjskog sira”, kaže Dalić.

Dodaje kako Vlada HBŽ-a, zajedno s Općinom Livno, UNDP-om i Češkom razvojnom agencijom, sudjeluje u realizaciji projekta pod nazivom “Unapređenje uvjeta za razvoj malih sirana” kojim se želi okrupniti i ujednačiti proizvodnja livanjskog sira te međusobno čvršće povezati proizvođače autohtonog livanjskog sira.

“U realizaciji ovog i drugih projekata veliku zahvalnost dužni smo iskazati predstavnicima UNDP-a s kojima imamo više nego dobru suradnju, kao i predstavnicima Češke razvojne agencije koji su prepoznali značaj autohtone proizvodnje livanjskog sira za razvoj našeg kraja. Uz to, usporedno, zajedno s UNDP-om i Češkom razvojnom agencijom, radimo na formiranju zavoda za hranu i veterinarstvo, kao i uvođenju poljoprivredno-prehrambenog smjera u Srednju strukovnu školu u Livnu”, zaključio je Dalić.

bljesak.info