Umirovljenici će 25. travnja na zasjedanju Skupštine odredit će se o novim radikalnim potezima zbog sve lošije situacije u kojoj se nalaze, potvrdio je za Dnevni avaz predsjednik Saveza penzionera Federacije Mehmedalija Rapa.

Opcije su, kako tvrdi, masovni prosvjedi, ali i još radikalnije metode, poput građanskog neposluha te blokade institucija.

Rapa tvrdi kako zbog činjenice da Vlada FBiH, osim lijepih riječi, nije ništa ponudila umirovljenicima, ova ugrožena populacija živi sve teže. Pita se zašto umirovljenici direktno od premijera Fadila Novalića (SDA) nisu dobili informaciju da planira na godišnjoj razini povećati mirovine za 3,2 posto, a nakon mandata za 10 posto, a koju je on dao medijima.

''On, vjerojatno, zna da mi na našim sjednicama Skupštine tražimo povećanje mirovina najmanje za 10 posto. Više od tri i pol godine nisu povećane mirovine. A za to vrijeme bruto društveni proizvod raste za 10 posto, troškovi života su veći'', istaknuo je Rapa.

Navodi da su umirovljenici do sada popuštali Vladi, uvažavajući mnoga obećanja o skorijem usvajanju novog zakona, o povećanju mirovina, "no sve je to uglavnom prošlo na lijepim riječima, a skoro ništa nije realizirano".

Ističe da državne kompanije Zavodu MIO duguju blizu 600 milijuna KM po osnovu neuplaćenih doprinosa te pita zašto se ne naplaćuju ta sredstva da bi se osigurali potrebni prilivi Zavodu i da bi moglo doći do povećanja mirovina.

''Mi iz naših mirovina i iz doprinosa izdvajamo oko 250 milijuna KM na godišnjoj razini za podmirenje takozvanih socijalnih mirovina. To su one mirovine koje nisu dostigle razinu od 326 KM, a prosječna socijalna mirovina je 180 KM. Sve između 180 KM i 326 maraka ide na naš teret. To Vlada mora preuzeti, jer se svugdje u svijetu to plaća iz proračuna'', rekao je Rapa.
Ističe i da je krajnje nezadovoljan odnosom Parlamenta FBiH prema umirovljenicima te apelira na zakonodavne institucije da imaju više razumijevanja prema ovoj populaciji.

''To se posebno odnosi na odugovlačenje usvajanja novog zakona o MIO, jer zadržavanjem ovog trenutnog umirovljenici se svaki mjesec dovode u težu situaciju'', rekao je Rapa.
Ističe da je u prošloj godini došlo do povećanja uplate mirovina novim umirovljenicima. Riječ je, kaže, o povećanju od 1,5 posto.

''Šta je s nama, starim penzionerima? Takvoj diskriminaciji se mora stati ukraj'', poručio je predsjednik Saveza penzionera FBiH.

Avaz također navodi kako je Vijeće za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma Federalnog parlament, dao na prošlotjednoj sjednici zeleno svjetlo za usvajanje reformskog zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju te izmjene Zakona o radu.

Naime, usvajanje oba zakonska rješenja praktično je zaustavljeno na sjednici Zastupničkog doma 22. ožujka, kada je zbog različitih stavova unutar Kluba SDA prolongirano izjašnjavanje o ovim zakonima. Međutim, sada kada je Vijeće, postupajući prema zaključku Zastupničkog doma, analizirao ove zakone te im dao pozitivnu ocjenu, stekli su se uvjeti da oni uskoro budu usvojeni.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača (SBB) potvrdio je ovu informaciju, kazavši da bi Zastupnički dom mogao zasjedati 25. travnja, a Dom naroda dva dana kasnije, te u konačnici usvojiti oba ova zakona.