Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na ukupno 67 godina zatvora sedmoricu optuženih za niz kaznenih dijela terorizma i suradnju s tzv. islamskom državom Iraka i Levanta, kao i regrutaciju državljana Srbije za ratovanje u stranim zemljama.

Abid Podbićanin, Sead Plojović, Tefik Mujović, Goran Pavlović, Izudin Crnovršanin, Rejh Plojović i Ferat Kasumović osuđeni su na kazne zatvora od 7,5 do 11 godina. Seadu Plojoviću, Crnovršaninu, Kasumoviću i Mujoviću produžen je pritvor, dok su Podbićanin, Pavlović i Rejh Plojović u bijegu, a za njima je raspisana međunarodna tjeralica, javili su beogradski elektronički mediji.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regiji i Zapadnoj Europi prikupljali novac i financirali odlazak više građana Srbije u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište. Prema navodima tužiteljstva, najmanje 24 osobe je tako otišle na sirijsko ratište, a među njima i sedmorica okrivljenih. Današnja presuda suda u Beogradu je prvostupanjska i na nju pravo na žalbu imaju kako branitelji okrivljenih, tako i tužiteljstvo.