Ukrajina navodno dobiva još tenkova Leopard 2A4, i to od Španjolske, ali ne treba očekivati da će se to dogoditi uskoro, piše Forbes.

Španjolski portal InfoDefensa objavio je jučer tu vijest. Navode kako je španjolski odbor za kontrolu obrambene trgovine odobrio transfer 20 tenkova Leopard 2A4 Ukrajini.

Ukrajinska brigada se bez prestanka bori već godinu dana, trebaju im tenkovi

Ako se informacija potvrdi, to bi značilo da će Ukrajina sveukupno dobiti 74 tenka od svojih NATO saveznika. Četrdeset od njih već aktivno koristi 33. mehanizirana brigada ukrajinske vojske, koja se već gotovo godinu dana bez prestanka bori na jugu Ukrajine.

Podaci Oryxa pokazuju kako je brigada izgubila najmanje osam tenkova Leopard2, a još devet ih je oštećeno i barem privremeno napušteno.

Njemačka i Nizozemska već pripremaju dodatnih 14 Leoparda 2A4. Zajedno s njima, 20 španjolskih tenkova moglo bi vratiti punu snagu tenkovskom bataljunu brigade, a možda joj čak i omogućiti formiranje drugog tenkovskog bataljuna – s vremenom.

Promatrači su očekivali da će Španjolska sa zakašnjenjem donirati još svojih Leoparda. Kada su članice NATO-a počele obećavati zapadne tenkove Ukrajini, krajem 2022. godine, Španjolska je ponudila tek 10 tih tenkova, što je iznenađujuće malen broj uzevši u obzir resurse te zemlje.

Problemi s popravcima

Od te 2022. godine, španjolska je vojska na papiru imala 327 tenkova: 108 Leoparda 2A4 koje je dobila od njemačkih viškova 1998. godine, i 219 Leoparda 2E koje je španjolska tvrtka Santa Barbara Sistemas proizvela pod licencom od 2002. godine.

Tenkovi A4 više nisu aktivni. Svi se nalaze u skladištu u logističkom centru Casetas u Zaragozi. Španjolski mediji prenose kako su početkom 2023. popravljiva bila 53 tenka, ali od njih je 33 zahtijevalo opsežnu obnovu u postrojenju Santa Barbara Sistemasa u Sevilji.

Od 20 tenkova za koje lokalni mediji kažu da su “u dobrom stanju,” 10 je već poslano u Ukrajinu. Ostali “dobri” tenkovi, plus – kako se čini – 10 koji su zahtijevali temeljite popravke, trebali bi činiti drugi paket od 20 vozila za Ukrajinu.

Činjenica da je Španjolskoj trebala godina dana da popravi 20 Leoparda 2 je skandalozna, ali više ne iznenađuje. Brzina kojom tehničari mogu popraviti stari tenk ovisi isključivo o dostupnosti rezervnih dijelova, a za ukrajinske ostarjele Leoparde 2, do dijelova je vrlo teško doći.