Ukrajina će uskoro primiti najnoviji njemački paket vojne pomoći.

Ugovor o pomoći, koji je u četvrtak objavila njemačka savezna vlada, uključuje isporuku Oerlikon Skynexa, protuzračnog sustava njemačke proizvodnje dizajniranog za obranu kratkog dometa. Njemačka je prvi put najavila ugovor vrijedan 200 milijuna dolara s Rheinmetallom, proizvođačem Skynexa, u prosincu 2022., uz obećanje da će prvi od dva obrambena sustava uključena u ugovor stići u Ukrajinu početkom 2024.

Isporuka je uslijedila nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da njegovi zapadni partneri isporuče dodatne obrambene sustave i oružje. U najnovijem paketu pomoći Njemačke nalaze se i dva radara TRML-4D za zračni nadzor, 30 sustava za otkrivanje bespilotnih letjelica, dva tenka za razminiranje i dodatno topništvo i streljivo.

Skynex je, prema proizvođaču, opremljen za obranu od velikih taktičkih dronova, projektila zrak-zemlja, minobacača i topničkih raketa. Sustav se sastoji od 3D radara koji je sposoban identificirati prijetnje iz zraka unutar dometa od 50 kilometara.

Sustav je također opremljen za rad s četiri revolverska topa Mk3 od 35 mm, koji prema Rheinmetallu mogu ispaliti do 1000 metaka u minuti. Revolverske puške također dolaze opremljene radarima za praćenje i infracrvenim kamerama te laserskim daljinomjerima za gađanje "čak i najmanje mete", tvrdi proizvođač.
 


Kakav je Skynex u usporedbi s Patriotom?

Dok Ukrajina već ima mnoštvo sustava protuzračne obrane, uključujući američki Patriot, zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Sergij Najev upozorio je prošli tjedan da kijevskoj vojsci ponestaje streljiva za prijenosne sustave protuzračne obrane. Prema Najevu, Ukrajina ima zaliha za sustave Patriot da "izdrži sljedećih nekoliko snažnih napada".

Guy McCardle, glavni urednik časopisa Special Operations Forces Report (SOFREP), za Newsweek je rekao da je Skynex mnogo pristupačniji od sustava Patriot - dok strojevi za protuzračnu obranu američke proizvodnje koštaju oko 1.1 milijardu dolara svaki, Njemačka je potpisala ugovor za dva Skynexa za samo 200 milijuna dolara.

"Također je značajno učinkovitiji protiv malih objekata koji se brzo kreću, poput dronova", rekao je McCardle. "I, kao što svi znamo, Ukrajina je prepuna dronova."