Deseci zemalja saveznika Ukrajine sastali su se danas u zračnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke kako bi koordinirali opskrbu oružjem, među kojim i tenkova, nakon što je Kijev povećao svoje zahtjeve za dostavljanje tenkova. Domaćin Njemačka suočava se sa sve većim pritiskom da dopusti izvoz svojih tenkova Leopard u Ukrajinu.

Ukrajina već dugo poziva Zapad da pošalje tenkove kako bi pomogla svojim snagama u borbi protiv Rusije, a na vrhu popisa je njemački Leopard 2. Leopard je glavni njemački borbeni tenk, koji je prvi put predstavljen 1979. godine. Tenk nudi dobru zaštitu od protutenkovskog oružja.

Procjenjuje se da je moderni Leopard 2 sposoban probiti prednji oklop sovjetskog tenka T-72 s udaljenosti od 2000 metara i oklop tenka T-62 s više od 4000 metara. Oba tenka ruska vojska koristi u Ukrajini.

Brz i ubojit

Kako piše DW, aktualna verzija ovog borbenog tenka je Leopard 2 A7. Isporučuje se od 2014. Njemački proizvođač Krauss-Maffei Wegmann proizveo je više od 3500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978. Njegovo glavno oružje je top glatke cijevi od 120 mm.

Prema Bundeswehru, to znači da ciljevi na udaljenosti od nekoliko kilometara mogu biti pogođeni dok stoje ili se kreću. Njegov maksimalni domet je pet kilometara. Iz Bundeswehra kažu da prednosti Leoparda leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i mobilnosti. Brz je i može dosegnuti brzinu i do 70 km na sat. Ima relativno štedljiv motor na dizel.

Njemačka ima velike zalihe tenkova Leopard, ali mnoge druge europske zemlje imaju svoje. No mnoge zemlje čekaju odobrenje iz Berlina, koji posjeduje izvoznu dozvolu, da pošalju svoje Leoparde u Ukrajinu.

U svakom slučaju, postoji nekoliko razloga zbog kojih Ukrajinci žele baš njemačke Leoparde. Prvo, rat ide u tom smjeru da tenkovi postaju izrazito važni za daljnji tijek sukoba, piše Sky News u analizi urednika Dominica Waghorna.

Ukrajina smatra da Rusi za proljeće, a možda i prije, pripremaju ogromnu ofenzivu u kojoj bi sudjelovalo oko pola milijuna vojnika. Kad je riječ o kopnenom ratovanju s takvim brojkama, tu su tenkovi strahovito važni.

Na početku rata, kad su Ukrajinci turskim dronovima uništavali tenkove jedan za drugim, govorilo se o tome da su tenkovi zastarjelo oružje.

To je, piše dalje u analizi, točno, ali ne u potpunosti. Naime, uništeni tenkovi mahom su bili zastarjela oklopna vozila sovjetske proizvodnje. Oni su laka meta za moderno zapadno oružje i dronove i zbog toga ih je, kako se procjenjuje, uništeno preko 1500 samo na ruskoj strani. Sasvim sigurno nije zanemariv ni broj istih tenkova uništenih na ukrajinskoj strani.

Procjena je da Ukrajinci imaju još dosta tenkova, ali mahom se radi o starim modelima T-64 i T-72. Oni su ranjivi na ruske napade.

Kako bi odgovorili na potencijalnu rusku ofenzivu ili sami izvršili novi kontranapad, Ukrajinci trebaju nove, moderne tenkove koji su brži, ubojitiji, ali, što je jako važno, i sigurniji.

U tom kontekstu Ukrajinci očajnički žele moderne njemačke tenkove Leopard 2. To je, kako je u uvodu navedeno, brz, ubojit i prilično siguran tenk, koliko tenkovi uopće mogu biti sigurni s obzirom na okolnosti.

Također, što je ključno, Leoparde posjeduje 14 europskih zemalja te bi zbog toga rezervni dijelovi, koji su u ratu jako važni, bili relativno dostupni.

Što je s britanskim Challengerima?

Britanci imaju moćne tenkove Challenger, oni bi također dobro došli Ukrajini. No Britanija bi mogla dati njih tek nekoliko, a Ukrajinci žele 300 tenkova. Prema riječima nekih analitičara, sto modernih zapadnih tenkova moglo bi napraviti razliku.

Britanija je spremna dati nekoliko tenkova, ali to ne bi mnogo značilo na bojištu osim ako bi, što i Britancima i jest cilj, to natjeralo i sve druge saveznike da daju nešto svojih modernih tenkova.

Zbog toga su sva svjetla reflektora ovih dana uperena na Njemačku. Jedno od važnijih pitanja je sljedeće - mogu li zemlje koje imaju njemačke Leoparde dati te tenkove ako to žele ili za to trebaju odobrenje Njemačke koja je vlasnik licence?

Na to bi pitanje odgovor trebao biti prilično jednostavan, ali u praksi je to već dugo predmet spora. No čini se da lagano dolazi do njemačkog popuštanja. Njemački ministar obrane rekao je da je Njemačka spremna brzo djelovati što se tiče isporuke tenkova Leopard ako dođe do dogovora sa saveznicima.

Boris Pistorius rekao je da je pogrešno reći da Njemačka blokira dostavu Leoparda te da postoje dobri razlozi i za slanje tenkova u Ukrajinu, ali i protiv toga.

A što je s Abramsima?

Poznati i moćni američki tenk Abrams također je jedna od mogućnosti. No u ovom slučaju Ukrajincima više odgovaraju Leopardi zbog dostupnosti rezervnih dijelova. Također, Abrams ima znatno veću potrošnju goriva, što također utječe na želju Ukrajine da dobije njemačke tenkove. Nadalje, njemačke tenkove, koje koristi niz europskih zemalja, bilo bi lakše dostaviti, a i obuka je jednostavnija.

Ipak, i Amerikance se nešto pita. A oni zasad ne žele dati Abramse. Jučer su to ponovili rekavši da sad nema smisla slati tenkove u Ukrajinu. S jedne strane, Amerikanci smatraju da bi europske zemlje trebale više sudjelovati u naoružavanju Ukrajine. Što se dosadašnje pomoći tiče, nitko nije dao ni blizu toliko pomoći u oružju i tehnici kao SAD.

S druge strane, SAD se boji da bi slanje moćnih ofenzivnih tenkova moglo ići na ruku ruskoj propagandi, koja od prvog dana tvrdi da se u Ukrajini ne vodi rat između Rusije i Ukrajine, nego između Rusije i SAD-a, a preko leđa Ukrajinaca.

A što ako Ukrajinci ne dobiju tenkove?

Na to pitanje trenutno nema odgovora. To bi svakako smanjilo mogućnosti Ukrajinaca da pokrenu protuofenzivu, oslobode teritorij i tako možda približe rat kraju. Ako Rusija zaista pokrene ogromnu ofenzivu na proljeće, bez zapadnih tenkova Ukrajina bi se mogla naći u nezahvalnoj situaciji, puno goroj nego sad.

Leoparde koristi 14 zemalja. Evo popisa

Prema dostupnim informacijama, sastavili smo popis o brojnosti Leoparda u pojedinim zemljama. Sve navedene zemlje članice su NATO-a osim Finske.

Njemačka ima oko 320 najnovijih modela Leoparda, ali točan broj se čuva u tajnosti. Bundeswehr je povukao iz upotrebe svoje starije tenkove tipa Leopard ili ih predao drugim zemljama. To uključuje modele tipa 2A4, ali i Leopard 1.

Tursko ministarstvo obrane ne daje izjave o tome kakvo naoružanje i koliko komada ima. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), Turska ima ukupno 713 Leoparda - 316 Leoparda 2A4, 170 Leoparda 1A4 i 227 Leoparda 1A3. Turska ima ukupno 3022 borbena tenka, najviše od svih članica NATO-a u Europi (Global Firepower, gfp).

Grčka ima 853 tenka tipa Leopard: 170 2HEL, 183 starija tipa 2A4 i 500 tipa 1A5 iz prethodne generacije Leoparda. Grčka ima i drugih vrsta borbenih tenkova - ukupno 1243 (gfp).

Prema poljskom ministarstvu obrane, ta zemlja ima 247 Leoparda u verzijama 2A4 i 2A5 te u moderniziranoj verziji PL. Poljska želi isporučiti Leoparde Ukrajini. Poljska inače ima ukupno 863 borbena tenka.

Španjolska posjeduje 347 tenkova Leopard. Od toga 108 starije varijante 2A4, a 239 Leoparda tipa 2A6. Međutim, neki tenkovi nisu u funkciji pa ih Španjolska neće isporučiti Ukrajini.

Finska nije članica NATO-a. Prema podacima finskog zapovjedništva, ta zemlja ima oko 200 tenkova Leopard 2. Finska je signalizirala da bi mogla isporučiti više komada Leoparda Ukrajini.

Iz Švedske nema informacija o broju Leoparda, ali smatra se da ih ta zemlja ima sigurno više od 100.

Prema podacima ministarstva obrane, Norveška je 2001. od Nizozemske kupila 52 Leoparda 2A4. Neki od njih su u upotrebi, a drugi se koriste za rezervne dijelove ili su rashodovani. Ministarstvo nije priopćilo koliko je točno tenkova u funkciji.

Prema medijima, Mađarska je 2020. unajmila 12 tenkova Leopard 2A4 od proizvođača Krauss-Maffei za potrebe obuke. Uz to, ove godine stižu 44 nova Leoparda 2A7. Isporuka Ukrajini je malo vjerojatna zbog dobrih odnosa premijera Viktora Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Mađarska je 2022. imala ukupno 176 borbenih tenkova različitih vrsta.
Portugalsko ministarstvo obrane nije dalo nikakve informacije o broju Leoparda. Prema izvještajima medija, portugalske oružane snage imaju u upotrebi 37 Leoparda 2A6.

Nizozemska je od Njemačke unajmila 18 tenkova Leopard 2A6. Oni su dio njemačko-nizozemskog tenkovskog bataljuna i stacionirani su u Bergen-Hohneu na sjeveru Njemačke.

Danska ne daje informacije o tome koliko ima Leoparda. Prema vojnim informacijama, u rujnu je prvi put u međunarodnu misiju u Estoniju poslano 14 Leoparda.

Češka posjeduje samo jedan Leopard. To je jedan od 14 Leoparda 2A4 koje je Njemačka Češkoj stavila na raspolaganje u sklopu takozvane kružne razmjene, u koju pripadaju oklopna vozila Büffel. Premijer Petr Fiala nedavno je naglasio da Češka ne može više isporučivati vojnu tehniku. Češka je, prema podacima za 2022., imala ukupno 116 borbenih tenkova (gfp).
 Slovačka ima jedan Leopard. Do kraja 2023. trebala bi ih ukupno imati 15 u sklopu kružne razmjene. Vjerojatno nijedan od njih neće biti isporučen Ukrajini. Slovačka ima ukupno 20 borbenih tenkova (gfp) .

Članice NATO u Europi koje nemaju Leoparde

U zagradi je broj borbenih tenkova koje su države imale prema informacijama Global Firepowera (gfp) za 2022. godinu.

Albanija, Belgija, Bugarska (410), Crna Gora, Hrvatska (72), Cipar, Estonija, Francuska (406), Island, Italija (200), Letonija, Litva, Luksemburg, Rumunjska (451), Slovenija (44), Sjeverna Makedonija (10) i Ujedinjeno Kraljevstvo (227).