Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine donijelo je odluku da uvede ratno stanje na teritoriju cijele zemlje u trajanju od 60 dana, prenio je Sputnik.

Tu odluku u ponedjeljak treba potvrditi Vrhovna vlada.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko na sjednici Vijeća je rekao da uvođenje ratnog stanja neće značiti da će Ukrajina voditi bilo kakve ofanzivne akcije, već isključivo djelovanja za obranu svog teritorija i zaštitu sigurnosti građana.

On je istaknuo da neće biti ni promjene položaja ukrajinske vojske na liniji razgraničenja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kao ni u drugim krajevima zemlje.

Porošenko je naglasio i da proglašenje ratnog stanja ne podrazumijeva ograničenja prava i sloboda građana.

Prema njegovim riječima, ratno stanje u zemlji ne znači da Kijev odustaje od političko - diplomatskog rješavanja ukrajinske krize.

Ukrajina će, kako je rekao, ispunjavati odredbe Minskog sporazuma i sve druge međunarodne obveze.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) prethodno je priopćila su zadržani ukrajinski vojni brodovi "Berdjansk" "Nikopolj“ i "Jani Kapu“, zbog toga što su presjekli granicu sa Rusijom i da je u toj akciji ruska vojska upotrijebila vatreno oružje

Kako se navodi u priopćenju, urajinski brodovi nisu uspunili zahtjeve brodova koji su ih pratili i izvršili su opasne manevre.

Navodi se i da je trojci ranjenih ukrajinskih vojnika pružena sva neophodna medicinska pomoc=B4 i da oni nisu životno ugroženi, a protiv članova posade zadržanih brodova podignuta je optužnica zbog narušavanja granice Rusije.

FSB ukazuje da je Ukrajina veoma dobro upoznata sa procedurom prolaska vojnih brodova kroz teritorijalne vode Ruske Federacije i kroz Kerčki moreuz i podsjeća da se ta procedura redovno korsti prilikom prolaska komercijalnih brodova.