Ukrajina je u utorak objavila da vodi istragu za zlouporabu vlasti protiv Jurija Lucenka, bivšeg državnog odvjetnika čije se ime spominje u ukrajinskoj aferi koja je u nezgodan položaj dovela američkog predsjednika Donalda Trumpa te mu prijeti postupak opoziva.

Jurija Lucenka, kojeg je u kolovozu smijenio novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, sumnjiči se da je "odobrio ilegalno klađenje", rekla je za agenciju France Presse glasnogovornica Državnog ureda za istragu Angelica Ivanova. Istragu je pokrenuta na zahtjev ukrajinskih zastupnika, rekla je ne navodeći druge pojedinosti, javlja Hina.

Kako piše agencija Interfaks-Ukrajina, aferu je potaknulo svjedočenje zastupnika Davida Arahmije, člana stranke na vlasti.

''Treba imati bogatu maštu da bi me se optužilo za ono što govori Arahmija'', komentirao je na Facebooku Jurij Lucenko koji je trenutačno u Londonu.

Jurij Lucenko, glavni državni odvjetnik od svibnja 2016., spominje se u ukrajinskoj aferi koja od prošlog tjedna potresa američku političku pozornicu. Lucenko tvrdi da se sastao s odvjetnikom Donalda Trumpa kako bi razgovarali o Bidenovu sinu, ali je na kraju odlučio da nema razloga za pokretanje istrage protiv njega.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom u srpnju Trump se zauzeo za Lucenka rekavši da je dobar državni odvjetnik i da treba ostati na dužnosti. No to nije spriječilo Zelenskog da ga nekoliko tjedana kasnije otpusti.

Američki predsjednik i njegovi saveznici optužuju Joea Bidena da je činio pritisak na ukrajinske vlasti da smijene Lucenkova prethodnika Viktora Šokina jer je htio istraživati o kompaniji poveznoj s Hunterom Bidenom.

Demokratski zastupnici u Kongresu su nakon tih informacija počeli istragu radi iznošenja optužbi protiv Trumpa, što je prvi korak u eventualnom postupku opoziva predsjednika.