Cijene sirove i prerađene nafte na svjetskim burzama počele su divljati nakon posljednjih događanja na Bliskom istoku.

Samo u petak barel nafte na svjetskom tržištu je poskupio za 20 dolara. Ukoliko kriza potraje, prema riječima Milenka Boškovića, predsjednika Udruženja naftnih derivata Gospodarske komore Federacije BiH, neminovno će doći do poskupljenja nafte i u BiH.

– Nerado to nagovještavam, ali to je realna opcija. Većina brodova i tankera sa sirovom naftom prolazi kroz to područje, a poznato je kako se s Bliskog istoka opskrbljuje gotovo cjelokupno svjetsko tržište – kaže za Avaz Milenko Bošković.

BiH nema svoju rafineriju, jer je ona u Brodu već godinu u remontu. Zbog toga uvozimo prerađenu naftu iz rafinerija u Rijeci i Pančevu, nešto i iz Siska, a iz Europske unije najčešće dolaze brodovi sa Sicilije, jer takva nafta ne podliježe carinjenju.

– Mi samo s kraja svijeta možemo gledati razvoj situacije. O ovome odlučuju drugi i mi se samo možemo nadati da kriza neće potrajati. Ukoliko tenzije budu i dalje prisutne, bit će ugroženo redovno opskrbljivanje nafte svih tržišta u svijetu, a sve to će se odraziti na cijene, odnosno donijet će probleme našim građanima, čiji životni standard nije na zavidnom nivou, kaže Bošković.