Cilj aktivnosti ove godine je kampanja za „Društvo jednakih mogućnosti“ oslanjajući se na UN konvenciju o pravima OSI a koju je BiH ratificirala 2009. godine. Kroz strategiju FBiH, od 23. prosinca 2016. godine, Koalicija aktivno sudjeluje u radu Vladine radne grupe za izradu LPAI u HNŽ. Tekst nacrta lokalnog plana akcije iz oblasti invaliditeta (LPAI), svijetlo dana će ugledati u listopadu 2017. godine i biti stavljen na javnu raspravu.

''Vlada HNŽ bi ga do kraja 2017. trebala usvojiti'', nada se članica radne grupe Lejla Lelić.

Nadasve, sve razine vlasti su se obvezale osobama s invaliditetom da će u cijelosti ispuniti obveze koje je zacrtala Konvencija i omogućiti im da imaju ista prava u sredini u kojoj žive, počevši od najranije dobi i cijelog sustava školovanja pa kasnije do zaposlenja i starosti.

Kroz vlastite aktivnosti članice Koalicije pomoću potrebnih jednakih mogućnosti za OSI u HNŽ, LPAI, kao strateški važnu aktivnost to i realizira, a dva su najvažnija cilja: uklanjanje barijera (svih oblika) i asistencija u nastavi.

Oslanjajući se na vlastite snage članice Koalicije „Zajedno smo jači“ u HNŽ-u vjeruju da uz dobru suradnju s drugim NVO, vladinim i privatnim sektorima u gradnju društva jednakih mogućnosti za OSI, jer samo tako je moguće ukloniti diskriminaciju.

Važna uloga Koalicije kao jedinstvene forme očituje se kroz snažno zagovaranje u ostvarivanju prava OSI, promjenu odnosa društva prema OSI, i da se kroz osnaživanje osoba s invaliditetom osnaže OOSI na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Vizija Koalicije je da se djelovanjem kroz zajedničku i osnaženu strukturu koalicije, udruženim snagama dođe do ostvarivanja prava i boljih uvjeta života spomenute populacije u HNŽ, pod motom: „Korak po korak do socijalne uključenosti". Koalicija je formirana od lider organizacije „Ružičnjak – Los Rosales“ iz Mostara.

Uspješno uz podršku organizacije My Right-a vodila je kampanju za sistematsko unapređenje nabavke ortopedskih pomagala za OSI u HNŽ-u. Tu je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ dao svoj značajan doprinos.

Naime, jako je važno da sve osobe s invaliditetom imaju adekvatna ortopedska pomagala i asistivnu tehnologiju. Jer ako ste vi osoba s invaliditetom koja, recimo koristi kolica, i ako ta kolica nisu adekvatna ni vašem uzrastu, ni vašim potrebama, onda vi ne možete pružiti svoj maksimum.

Podsjećanja radi, Koalicija organizacija osoba s invaliditetom (OSI) Hercegovačko-neretvanske županije 'Zajedno smo jači' osnovana je u ožujku 2011. godine kao nevladina, nepolitička, neprofitna i dobrovoljna mreža udruženja osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koja je osnovana radi zagovaranja ostvarivanja interesa i prava osoba s invaliditetom.