Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je mjere zabrane Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću nakon što su istekle, a Tužiteljstvo BiH nije dostavilo potrebno izjašnjenje, navodi se u odluci sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović.

U rješenju Suda BiH navodi se kako su se u prvom rješenju odlučili za mjere zabrane sastajanja i kontaktiranja na bilo koji način međusobno i sa svjedocima Tužiteljstva BiH u vezi ovog krivičnog predmeta vodeći se time da "u tom procesnom trenutku, na strani osumnjičenih postojale okolnosti koje ukazuju da bi isti mogli ometati krivični postupak, kontaktom sa svjedocima".

Sud je prilikom donošenja odluke "cijenio i navode iz Prijedloga Tužiteljstva da predstoji saslušanje većeg broja svjedoka, koji su zbog njihovog svojstva u tijelima u kojima su ovi osumnjičeni bili u odnosu nadređenosti prema istima, a koji su kroz vršenje svoj službenih dužnosti bili neposredni očevici njihovih inkriminiranih radnji, koje su poduzimali kroz svoje svojstvo i položaj te zaključio da se saslušanja svjedoka mogu neometano i potpuno provesti uz primjenu ove mjere zabrane te da će se primjenom navedene mjere zabrane, osigurati ciljevi zbog kojih su mjere određene, tj. očuvanje integriteta istrage i njeno okončanje bez neželjenih utjecaja i opstrukcija". Tužiteljstvo BiH je tada zatražilo određivanje mjere pritvora, međutim nakon isteka roka ovih mjera, nisu se izjasnili.

"Međutim, cijeneći izjašnjenje obrane, kao i izostanak izjašnjenja Tužiteljstva, odnosno izjavu postupajućeg tužitelja da se Tužiteljstvo neće izjašnjavati u vezi navedenog, Sud nalazi da dalje egzistiranje mjere zabrane sastajanja s određenim osobama prema osumnjičenima više nije neophodno. Sud je posebno cijenio i činjenicu da je postupajući tužitelj u telefonskoj komunikaciji sa stručnim suradnikom Suda BiH, o čemu je sačinjena službena zabilješka, jasno i nedvosmisleno izjavio da se Tužiteljstvo neće izjašnjavati u odnosu izrečene mjere zabrane, odnosno potrebu njene dalje primjene", navodi se u Rješenju sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović.

Sud je zaključio da su "prestali razlozi koji su opravdavali izricanje predmetne mjere zabrane, te samim time i njeno daljnje trajanje. S obzirom na jasno iskazan stav postupajućeg tužitelja, Sud je zaključio da Tužiteljstvu nije u interesu da se navedena mjera dalje primjenjuje, iz kojeg razloga je Sud iste i ukinuo".

Protiv ovog rješenja žalba je dozvoljena krivičnom vijeću Suda BiH u roku od 3 dana od prijema pismenog otpravka rješenja, piše N1.