Lider SDA Bakir Izetbegović prokomentirao je na svom Facebook profilu odlazak Fadila Novalića u zatvor.

Komentar prenosimo u cijelosti:

''Presuda kojom je pred Sudom BiH osuđen Fadil Novalić je izvršna i on se nalazi u zatvoru. Trebalo bi da je to “zadovoljenje pravde“. Umjesto toga, dobili smo nepravdu na djelu. Većini javnosti, pogotovo stručnoj pravničkoj, postaje sve jasnije da je u zatvor poslan nedužan čovjek koji je osuđen u montiranom pravosudno-medijskom procesu.

Kada se nedužnim ljudima čini nepravda, ne smijemo šutjeti. Nasilje i nepravda se šire i ne zaustavljaju se šutnjom. Fadil Novalić je samo posljednja u nizu žrtava instrumentaliziranog dijela pravosuđa, koje umjesto primjene zakona jednako na sve, pravosudni sistem koristi selektivno kako bi se po nalozima inetresnih grupa, proganjali ljudi koji im smetaju. Montiranim optužnicama, presudama i medijskim hajkama, od kojih gotovo da nije pošteđen nijedan general, komandant, privrednik ili političar koji je dokazao sposobnost da štiti i vodi narod, planski i sistematski se reducira snaga bh. patriota.

Nije prvi put da gledamo takve scenarije u kojima su se uklanjali sposobni, da bi se nametnuli poslušni. Takvih slučajeva je bilo i prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u kratkim periodima nakon toga. Scenariji su u pravilu pisani izvan Bosne i Hercegovine, a provođeni u Sarajevu sa ovdašnjim poslušnicima. Cilj je uvijek bio isti: oslabiti državu Bosnu i Hercegovinu i smanjiti utjecaj bošnjačkog političkog faktora, posebno onog sa muslimanskom komponentnom.

Zato se nepravda učinjena Fadilu Novaliću ne tiče samo njega i njegove porodice, već svakoga od nas. Novalićev advokatski tim nastavlja pravnu borbu i ona će trajati dok god postoje instance koje mogu osporiti politički montiranu presudu. Od borbe za istinu i pravdu nikada nismo odustajali. Nećemo ni sada jer od nje ovisi naša sloboda i naš opstanak. Prije ili kasnije, istina uvijek pobijedi. U to smo se u posljednjim decenijama zorno uvjerili.”, stoji u objavi.

Fadil Novalić, bivši premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovina javio se u četvrtak uvečer na izdržavanje kazne u državni.

Novalić je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tijekom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 milijuna eura, u travnju 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

 Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. ožujka, te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” koji se 14. ožujka javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor. Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.