Policija u Srednjobosanskom kantonu (SBK) identificirala je šest maloljetnih osoba koje se dovode u vezu sa slučajem skrnavljenja vjerskih simbola i ispisivanja grafita u napuštenoj školi u Gornjem Vakufu-Uskoplju, potvrdio je za BHRT glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova SBK Hasan Hodžić.

Navedeni slučaj, koji će u nastavku istražnih radnji okvalificirati nadležno tužiteljstvo, policiji je prijavljen tijekom jučerašnjeg dana kada je obavljen uviđaj.

Nakon efikasnog operativnog rada policijskih službenika na terenu, utvrđeno je da je najmanje šest maloljetnih lica sudjelovalo u skrnavljenju vjerskog obilježja i ispisivanju grafita u napuštenoj školi zbog čega je u rasvjetljivanje cijelog slučaja, pored Tužiteljstva, uključen i lokalni Centar za socijalni rad.

Skrnavljenje vjerskog obilježja i ispisivanje grafita osudila je Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a koje u svom javnom reagiranju, pored ostalog, navode da sporni grafiti pozivaju na govor mržnje, vjersku i nacionalnu netrpeljivost, kao i to da ovakvi nepromišljeni postupci neodgovornih pojedinaca potiču dizanje tenzija i narušavaju dobre međususjedske i međunacionalne odnose koji krase općinu Gornji Vakuf-Uskoplje u poslijeratnom razdoblju.

O slučaju iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja oglasio se i Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH), koji najoštrije osuđuje najnoviji čin skrnavljenja katoličkih simbola Hrvata i ispisivanja grafita koji, kako navode, sadrže govor mržnje prema Hrvatima u toj općini.

HNS BiH poziva nadležna tijela u BiH na poduzimanje svih nužnih mjera za sankcioniranje počinitelja zlodjela u Uskoplju i drugim mjestima. HNS BiH, naglasili su, znat će adekvatno zaštiti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.