Dvije žene u Iranu uhićene su nakon što ih je muškarac zalio jogurtom jer nisu nosile hidžab u trgovini u sjeveroistočnom gradu Shandizu, objavila je novinska agencija Mizan.

Videozapis incidenta od četvrtka prikazuje muškarca kako prilazi jednoj od žena koja nije bila pokrivena hidžabom te prvo razgovara s njom, a onda uzima jogurt i izlijeva joj ga na glavu. Odmah zatim i drugoj ženi, koja je bila s njom, također bez hidžaba, izlijeva jogurt na glavu.

Nakon toga je izdan nalog za uhićenje žena, a uhićen je i muškarac koji ih je zalio zbog remećenja reda i mira, piše CNN. I vlasnik trgovine dobio je upozorenje jer je morao upozoriti žene na hidžab.
 


Prosvjedi traju od jeseni

U Iranu od jeseni traju prosvjedi potaknuti smrću mlade Kurdinje Mahse Amini u pritvoru, kamo je bila odvedena jer je po ocjeni policije nepropisno pokrila kosu.

U prosvjedima su ubijene stotine ljudi, a među njima deseci pripadnika sigurnosnih snaga. Vlasti prosvjede nazivaju "nemirima" orkestriranima iz inozemstva, iz centara neprijateljski raspoloženih prema Iranu.

Predsjednik pozvao Iranke da nose veo

Jučer je predsjednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi ponovno pozvao Iranke da nose veo jer je to "vjerska obveza".

Iranski MUP poziva građane da se suprotstave nepokrivenim ženama. Takve upute u prošlim desetljećima ohrabrivale su tvrdolinijaše da napadnu žene i prođu nekažnjeno.