Selimović je 2016. godine objavio videoporuku koju je uputio Bošnjacima.

Amir Selimović, terorista Islamske države, uhićen je u srijedu u regiji sela Boghuz, na granici Sirije i Iraka, objavio je Dnevni avaz.

Pozivajući se na izvještaje agencija, Selimović je bio u grupi s još nekoliko terorista ISIL-a. Pokušavao je pobjeći iz sela koje je u totalnom okruženju. Boghuz je posljednje uporište ove terorističke organizacije u Siriji.

Selimović je poznat i po tome što je 2016. godine objavio videoporuku koju je uputio Bošnjacima.

U njoj je najavio da će vlastoručno zaklati svakog bosanskog muslimana koji je protiv Islamske države. Posebnu poruku tada je uputio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću. Njega će, izjavio je, zaklati pred Sebiljom na Baščaršiji.

''Molim Alaha da reisu-l-ulemu u BiH Huseina ef. Kavazovića i njegove sljedbenike šije zakoljem nasred Baščaršije'', dio je to užasavajuće prijetnje koju je, u videosnimci na Youtubeu, objavio Selimović, koji je, prije nego je otišao u Siriju, živio u selu Svojate kod Živinica, nedaleko od Tuzle.

U Siriju je otišao sa suprugom i djetetom.

''Ja sam dijete iz pakla doveo u blagostanje, jedino je blagostanje gdje vlada šerijat. Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat cijelim svijetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima. To je poruka svim medijima Iblisovim u BiH'', izjavio je Selimović u videoporuci te dodao: ''Kako vas nije sramota hvaliti reisa, ohalalio (blagoslovio) je kamatu, sudjelovanje u nevjerničkim vojskama u borbi protiv muslimana, za kog su demokracija i kufr (bezbožništvo) i islam isto'', naveo je Selimović koji je prijetio tada i novinarima u BiH koji su pisali protiv ISIL-a.

Selimović se, prema nekim informacijama od kraja 2014. godine borio na strani Islamske države.

''Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima. To je poruka svim medijima Iblisovim u BiH… Dokle ćete okretati leđa propisu džihada. Pridružite se u borbi na Allahovom putu ubijajući nevjernike na svakom mjestu'', poručio je Selimović ''braći s kojom je do jučer bio u istom safu''.

Čim je objavljena njegova videoporuka agencije za provođenje zakona dobile su nalog pravosudnih struktura da otvore istragu. Ukoliko bude isporučen Bosni i Hercegovini, čeka ga suđenje.