Pripadnik njemačkih oružanih snaga porijeklom iz Afganistana uhićen je danas zbog optužbi da je godinama špijunirao za iransku tajnu službu, priopćilo je Savezno državno tužiteljstvo u Karlsruheu.

„Pedesetogodišnjeg pripadnika Bundeswehra Abdula Hamida S. sumnjiči se da je, u svom svojstvu vještaka za jezična i ostala pitanja vezana uz Afganistan pri njemačkim oružanim snagama, iranskoj tajnoj službi dostavljao podatke“, stoji u priopćenju Saveznog tužiteljstva u Karlsruheu, u čijoj su nadležnosti slučajevi ugroze državne sigurnosti, u što spada terorizam i špijunaža.

Spiegel: Godinama je dostavljao Irancima podatke o njemačkim snagama u Afganistanu

Spiegel Online javlja da je osumnjičeni godinama iranskoj tajnoj službi dostavljao „osjetljive podatke“ o kretanju i brojnosti njemačkih postrojbi u Afganistanu.

Abdul Hamid S. je njemačke vojnike, u sklopu pripreme za odlazak u Afganistan, podučavao jezičnim i pitanjima lokalnih običaja i kulture.

Mnogi prevoditelji koji su u Afganistanu radili za Bundeswehr dobivaju u Njemačkoj azil i zaposlenje pri oružanim snagama zbog opasnosti koja bi im mogla prijetiti zbog suradnje sa stranim silama.