Policijski službenici Federalne uprave policije lišili su slobode osobu iz Konjica inicijala D.K. (2000.), koju se dovodi u vezu sa krivičnim djelom "Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije" iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Lišeni slobode D.K. se sumnjiči da je u prethodnom periodu putem društvene mreže "Instagram" uspostavljao "online" komunikaciju sa djecom starosne dobi od 9 godina pa naviše, pri tome se predstavljajući kao njihov vršnjak muškog ili ženskog spola, zahtijevajući seksualno eksplicitne fotografije i video snimke.

Isti se sumnjiči da je na isti način uspostavljao neprimjerenu komunikaciju s oko 40 djevojčica mlađe starosne dobi.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Konjicu, policijski službenici Uprave policije izvršili su pretres kuće na području općine Konjic koju koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta računalna oprema i mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama koji su korišteni prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela, a koji će biti upotrijebljeni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će u zakonskom roku biti predana Županijskom tužiteljstvu Tuzlanske županije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.