Europska nogometna organizacija (UEFA) pozvala je danas da se odgode predsjednički izbori unutar Svjetske nogometne organizacije (FIFA).

Ova reakcija iz rukovodstva UEFA-e uslijedila je nekoliko sati nakon što je danas uhićeno 14 dužnosnika FIFA-e. Riječ  je o Jeffreyu Webbu, Eugeniu Figueredo, Eduardu Liu, Jacku Warneru, Julio Rochau, Costasu Takkasu, Rafaelu Esquivelu, Jose Maria Marinu, Nicolasu Leozu, Alejandru Burzacu, Aaronu Davidsonu, Jose Marguliesu te Hugu i Marianu Jinkisu.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država potvrdile su kako je protiv njih podignuta optužnica po optužbama za reketiranje, zavjeru i korupciju.

Nakon privođenja, šef Ureda za odnose s javnošću FIFA-e Walter De Gregorio, priopćio je da će 65. Kongres i izbor novog predsjednika ove organizacije biti održan u petak prema planiranom programu i da aktuelna istraga i privođenja dužnosnika FIFA-e u Zurichu neće uticati na održavanje Kongresa.

Kandidati za predsjednika su aktuelni predsjednik Joseph Sepp Blatter i njegov zamjenik jordanski princ Ali bin Husein. (prvi.tv)