Policije Srbije i Bosne i Hercegovine provele su jutros zajedničku operaciju u kojoj je uhićeno četrnaest osoba osumnjičenih za ratne zločine, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu, koje je ovu operaciju koordiniralo u suradnji s Posebnim tužiteljstvom za ratne zločine Srbije.

Kako je navedeno u priopćenju, na teritoriju BiH uhićeno je deset osumnjičenih, dok su preostala četvorica privedena na teritoriju Srbije. Sve ih se tereti za ratni zločin počinjen u mjestu Štrpci u okolici Višegrada u veljači 1993. godine.

Pripadnici paravojne postrojbe bosanskih Srba, kojom je zapovijedao Milan Lukić, na željezničkoj postaji u Štrpcima zaustavili su vlak koji je prometovao na liniji Beograd-Bar i iz njega izveli skupinu Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu afroazijskog podrijetla koje su potom opljačkali i ubili.

U Tužiteljstvu BiH raspolažu podatkom da je pritom ubijeno najmanje dvadeset osoba.

Zbog složenosti ovog slučaja, pravosudna tijela BiH i Srbije uspostavila su zajednički tim koji je proveo istragu i prikupio dokaze o počiniteljima. Identitet uhićenih nije objavljen, no navedeno je kao među njima ima i visokih vojnih zapovjednika vojske bosanskih Srba iz ratnog razdoblja, a privedeni su i neposredni počinitelji ubojstava koji su žrtve nakon likvidacije bacili u rijeku Drinu.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predati tužiteljima, koji će nakon ispitivanja donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.