Obilježavanje 75. godišnjice Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma upriličeno je danas u Groblju mira na Bilima kod Mostara, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela za Drugi svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Sužena je sveta misa zadušnica, kojoj je prethodio obred blagoslova središnjeg križa u Groblju mira na Bilima te je održana komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. 

Blagoslovljeni središnji križ djelo je kipara Ivana Bošnjaka po replici Vukovarskog križa, kojeg je Groblju mira donirao Grad Vukovar.

Svetu misu za sve stradale danas je predvodio fra Ivan Ševo, a obilježavanju 75. obljetnice nazočili su predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, kulturnog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine. Brojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović. 

Nazočnima se, nakon svete mise obratio Fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji.

„Iz godine u godinu, još tamo od 2013., okupljamo se na ovome mjestu i sjećamo se svojih žrtava. Počeli smo s onima iz Drugoga svjetskog rata i poraća, ali ginula su naša braća i sestre i u drugim ratovima, bunama i vremenima zlosilja. Svima im odajemo počast na ovaj vidljivi način. Već je postalo prirodnim da svake godine krenemo korak dalje. Činimo to neprestano pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem“. kazao je fra Stojić.

„Mnogo ima onih kojima bi trebalo zahvaliti. Ne ćemo ih nabrajati, nego samo u ime naših žrtava jasno i glasno reći: Hvala. Bog zna kako će ih za to nagraditi“, istaknuo je fra Stojić koji je prezentirao i aktivnosti i radove koji se odvijaju u Groblju mira na Bilima.

Po završetku komemoracije, izaslanstva su položla vijenac i svijeće svim žrtvama totalitarnih režima.