Deset godina otkako postoji farma magaraca u Zavidovićima "Mali farmer", vlasnik Alen Jusupović prinuđen je podići cijenu mlijeka. Na to su ga, nerado kaže, primorala poskupljenja kukuruza i sijena. Tako će od 1. lipnja jedna litra stajati 150 maraka.

Na ovoj, jedinoj pravno registriranoj farmi magaraca u BiH vlasnik u šali kaže kako svaku veče prebroji grla, a broj nikada nije isti. No, službeno ih je 110, zajedno odraslih magaraca, ždrjebadi i pastuha, piše agroklub.ba.

Poskupljenje od lipnja

- Cijene su porasle. Tona kukuruza je prije dvije godine bila oko 290 maraka, sada je više od 800 KM, odnosno toliko sam platio prošli mjesec - kaže Jusupović. Upravo toliko njegovi magarci pojedu tijekom 20 dana, i to dok su na minimumu s prehranom žitaricama. Kupuju i sijeno, odnosno bale

: - Ne znam koliko će biti nova trava, pred kraj sezone je i cijena bala iz cijele BiH porasla. Mi smo najviše sa Sokoca nabavljali. Veće cijene mlijeka početkom ovog mjeseca najavili su kupcima, Alen kaže, pomalo sa strahom jer još uvijek nisu sigurni kako će tržište reagirati. U ovom poslu su od 2012. godine i do sada nisu radili korekciju cijena. Već desetljeće jedan decilitar košta 10 maraka. To je inače dnevna doza za terapiju koja traje 10 - 20 dana.

- Vjerojatno će to biti udar i smanjit će se prodaja. Kupci inače kupuju litru do dvije za osnovnu terapiju. Mlijeko tri dana može biti svježe, a sve iznad toga se mora zalediti. Ako naruče litru, dobiju 10 bočica po 100 mililitara, od toga preporučujemo da sedam zalede, a ove tri mogu iskoristiti u prva tri dana svježe - objašnjava. Ljeti se, dodaje, mnogo manje traži magareće mlijeko. Zimi je čak narudžbe potrebno praviti i do dva mjeseca unaprijed: - Tijekom ljeta je manje respiratornih problema, upala pluća, bronhitisa, za što se ono najviše koristi. U prosjeku jedna magarica dnevno daje 2,5 decilitara mlijeka. U ljetnim mjesecima može biti i više kada je ispaša, a zimi i manje jer se hrane sijenom. - To je ono koliko mi "ukrademo" od ždrijebeta jer čekamo dva do tri mjeseca, pa tek onda počnemo uzimati - kaže on.

Cijene kozmetike ostaju iste

Kako je riječ o obiteljskom poslu, interni je dogovor da u idućih mjesec-dva kozmetički proizvodi od magarećeg mlijeka neće poskupjeti.

- Nadamo se stabilizaciji tržišta, a i ne želimo proizvoditi šok za kupce. Malo ćemo i mi stisnuti zube, sve su sirovine poskupjele, mi koristimo najviše maslinovo ulje, a poznato je da je sve poskupjelo - zaključuje Jusupović.