Drevna starokršćanska crkva otkrivena je u arheološkim iskapanjima na području turske pokrajine Nevşehir odnosno Kapadocije.

Prema prvim istraživanjima, podzemna crkva uklesana u stijene nastala je u 5. stoljeću ili čak i ranije, a prema riječima arheologa skriva i freske na kojima su dosad neviđeni prizori poput crteža ribe koja pada iz Kristove ruke, Isusova uznesenja te smrti zlih duša.

''Crkva je veća od ostalih pronađenih na području Kapadocije. Izgrađena je pod zemljom, a njezine izvorne freske preživjele su sve do danas. Kad smo krenuli s radovima nismo ni sanjali da ćemo pronaći ovakve podzemne komplekse. Iskapanja i čišćenje ide dalje i nadamo se kako ćemo uskoro imati nove podatke o povijesti Kapadocije koja će tako postati još značajnije hodočasničko odredište'', kazao je gradonačelnik Nevşehira Hasan Ünver.

Drevna crkva otkrivena je u arheološkim istraživanjima u sklopu projekta obnove stare jezgre ovog turskog grada u čijem se središtu nekada nalazila. Arheološko područje pokriva gotovo 360 tisuća četvornih metara i uključuje 11 kvartova koji okružuju središte grada, piše Bitno.net.

S obzirom da se otkriće dogodilo u siječnju, arheolozi su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta crkvu ispunili zamljom kako bi zaštitili.

''Zaustavili smo radove kako bismo zaštitili slikarije i samu crkvu. U proljeće, kad zatopli, čekat ćemo da vlaga najprije ispari, a potom ćemo ukloniti zemlju. Nakon restauracije i čišćenja freske će biti vraćene u izvorno stanje'', objasnio je Ali Aydin, jedan od arheologa koji sudjeluje u istraživanjima i restauraciji.

Ovo otkriće samo je jedno u nizu fascinantih arheoloških otkrića na području nekadašnje Kapadocije. Naime, prema dosadašnjim istraživanjima otkriveno je oko 200 podzemnih gradova iz različitih povijesnih razdoblja, u kojima je sveukupno živjelo oko 100 tisuća stanovnika.

Većina gradova ima barem dva podzemna kata, a njih 36 ima tri ili više katova. Najveći podzemni grad je svakako Derinkuyu, otkriven 1963. godine. Sa svojih 18 katova, proteže se do dubine od 85 metara, a potječe iz 8. stoljeća prije Krista. Kroz njega protječe pitka voda, ima niz ventilacijskih sistema, te stanove, trgovine, bunare, oružarnice, groblje i posebne otvore za bijeg. U gradu je pronađena i škola, te posebne odaje u kojima su se držale životinje.

Tražeći utočište pred rimskim progonima, kršćani su na području Kapadocije izgradili 36 podzemnih gradova i oko 600 crkava od kojih mnogi i danas privlače brojne turiste i hodočasnike.