Kada se zna da BiH ima dvostruko više sunčanih dana u godini od Njemačke koja je rekorder po snazi instaliranih solarnih elektrana, onda nam je budućnost svijetla po tom pitanju. Već su poznati primjeri Sadika Fatića koji je prvu solarnu elektranu otvorio još prije četiri godine. Tada je računao kako će uloženo vratiti za osam godina, ali kako mu je u prošloj godini vrijednost bila veća za 30 posto od očekivane, uloženo će vratiti za šest godina. Solarna energija projekt je u koji treba ulagati - slažu se mnogi entuzijasti.

“Sunčana” ideja polako se širi i na područje suncem osunčane Hercegovine koja ima više od stotinu i pedeset sunčanih dana godišnje. Kako je objavio ATV, u protekloj godini otvoreno ih je pet, a na stolu Regulacijske agencije za energetiku RS su još četiri zahtjeva. - U posljednje vrijeme uočen je trend izgradnje tih objekata zbog toga što se dobivaju određeni poticaji za njihovu izgradnju, odnosno za proizvodnju električne energije iz tih izvora, rekao je za ATV Nebojša Šušić, sef Odjela za dozvole i tehničke poslove u Regulacijskoj agenciji za energetiku RS.

Najveća je na hercegovačkom području RS-a elektrana obitelji Nosović iz Bileće. Prostire se na deset tisuća četvornih metara, a njezina izgradnja stajala je 700.000 KM. Ipak, novac se, kažu, brzo vraća. A i proizvodnja je na zavidnoj razini. - Na godišnjoj razini od 340 tisuća klilovatsati. Znači kako bi mogli na dnevnoj razini opskrbljivati električnom energijom oko 70 kućanstava, kazao je Trifko Nosović, vlasnik solarne elektrane “Solar 1”. Kazao je kako električnu energiju prodaju Elektroprivredi RS-a, a na godišnjoj razini zarade oko 120.000 KM. Sve je više i kućanstava s postavljenim solarnim panelima na krovovima.

- Uštedi se i do 20 KM struje mjesečno, priča Miloš Lero, vlasnik male solarne elektrane “Bileća”. I on je podigao mini-elektranu kojom prehranjuje obitelj. Prema zakonu, svi proizvođači dužni idućih 15 godina struju iz obnovljivih resursa plasirati Elektroprivredi Republike Srpske, a onda će, kažu, moći na slobodno tržište. Sve tri elektroprivrede u BiH mogu vidjeti budućnost u ovakvoj proizvodnji električne energije, samo je trebaju iskoristiti.

Večernji List